Klopsiki zapiekane z puree ziemniaczanym: sprytny przepis dla zapracowanych
Klopsiki zapiekane z puree ziemniaczanym to sprytny przepis dla zapracowanych. Przygotowanie dania można rozłożyć na 2 etapy. Poprzedniego dnia można przygotować puree ziemniaczane, by potem tylko przygotować klopsiki i wstawić potrawę do piekarnika. Można również użyć klopsów wcześniej przygotowanych i zamrożonych. Korzystajmy z dobrodziejstw cywilizacji: lodówki, zamrażarki i piekarnika, aby żyć łatwiej i zdrowiej!
Sprawdzone sposoby na klopsiki
Klopsy i klopsiki oraz pulpety to sprytny sposób na obfity obiad za nieduże pieniądze. Mielone mięso można cudownie "rozmnożyć" dodając tartą bułkę, kaszę, grzyby lub warzywa. Nie należy co prawda przesadzać z dodatkami, ale życie naprawdę staje się łatwiejsze. Oto kilka dobry przepisów na klopsiki i pulpeciki:
Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym
Ukraińskie klopsiki z mięsa wieprzowego i kaszy gryczanej: tanie, pyszne, bezglutenowe
Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad
Kapitalne klopsiki w gniazdkach z makaronu
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 100 g sera żółtego
- masło do posmarowania formy
- oraz
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiowego
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Ziemniaki utłuc, do gorących dodać mleko i masło, dobrze razem wymieszać. Stosować się do wskazówek z przepisu na: Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane?
- Do puree ziemniaczanego dodać starty ser i wymieszać. Odstawić lub przechować w lodówce.
- Przygotować klopsiki: wymieszać mięso mielone z posiekaną drobno cebulą, natką pietruszki, rozmąconym jajkiem i tartą bułką. Wyrabiać masę mięsną przez 1-3 minuty. Z masy uformować klopsiki wielkości piłeczki ping-pongowej. Jeśli przygotowujecie klopsy z mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego to musicie je wstępnie obsmażyć. W przypadku mięsa drobiowego, które szybciej poddaje się obróbce cieplnej, można ułożyć surowe klopsiki na puree. Można wcześniej upiec większą ilość klopsików i zamrozić: Jak zrobić pieczone klopsiki z mięsa indyczego?
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
- Puree ziemniaczane ułożyć w formie. Na puree ułożyć klopsiki.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać około 30 minut.