Karkówka gotowana w woreczku - idealnie miękka i soczysta

Karkówka gotowana w woreczku - idealnie miękka i soczysta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karkówka dokładnie natarta przyprawami, a następnie gotowana w woreczku, jest  miękka i soczysta, a także zdrowsza niż pieczona

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karkówka gotowana w woreczku to idealny pomysł na domową wędlinę - prosty do wykonania i dietetyczny. Mięso  doskonale nasiąka przyprawami, jest miękkie i soczyste. Taką karkówkę można również podać na ciepło, na przykład z sosem chrzanowym lub cumberland.

Składniki

  • 2 kg karkówki wieprzowej bez kości

  • 3 czubate łyżki ulubionych przypraw - może to być papryka, domowa vegeta, majeranek, czosnek

  • 1 czubata łyżeczka soli kuchennej

  • 2 woreczki foliowe do pieczenia 30 x 30 cm

  • 1 arkusz (1 metr kwadratowy) folii do żywności

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem Mięso ponakłuwać siekaczem albo ostrym cienkim nożem, aby przyprawy i sól łatwiej wniknęły do środka.

  • Wybrane przyprawy wymieszać w miseczce z solą. Mięso dokładnie i równomiernie natrzeć przyprawami.

  • Arkusz folii spożywczej rozłożyć na blacie i zawinąć nim szczelnie karkówkę.

  • Tak przygotowaną „paczkę” wsadzić do woreczka i podwójnie, jak najciaśniej go zawiązać. Woreczek z mięsem wsadzić do drugiego woreczka - zawiązaną częścią do spawu, woreczek także podwójnie jak najciaśniej zawiązać. Jeśli dysponujecie zgrzewarką próżniową, po prostu zamknijcie mięso w folii za jej pomocą.

  • Do garnka, w którym bez kłopotu zmieści się mięso, włożyć woreczki w karkówką i zalać zimną wodą. Paczka z mięsem powinna być całkowicie ,a woda nie powinna się dostać do mięsa.

  • Rozpocząć gotowanie - licząc momentu zagotowanie się wody karkówkę gotować 180 minut.

  • Po upływie tego czasu delikatnie wyjąć mięso z wody, nie naruszając opakowania. Po ostudzeniu karkówkę bez rozpakowania wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień rozpakować karkówkę, usunąć ewentualnie galaretę i nadmiar przypraw, ułożyć na półmisku i włożyć do lodówki do pełniejszego ściągnięcia się wędliny.

Ocena: 5