Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]
Karkówka gotowana w woreczku - idealnie miękka i soczysta

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Karkówka dokładnie natarta przyprawami, a następnie gotowana w woreczku, jest miękka i soczysta, a także zdrowsza niż pieczona
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Karkówka gotowana w woreczku to idealny pomysł na domową wędlinę - prosty do wykonania i dietetyczny. Mięso doskonale nasiąka przyprawami, jest miękkie i soczyste. Taką karkówkę można również podać na ciepło, na przykład z sosem chrzanowym lub cumberland.
Składniki
2 kg karkówki wieprzowej bez kości
3 czubate łyżki ulubionych przypraw - może to być papryka, domowa vegeta, majeranek, czosnek
1 czubata łyżeczka soli kuchennej
2 woreczki foliowe do pieczenia 30 x 30 cm
1 arkusz (1 metr kwadratowy) folii do żywności
Przygotowanie krok po kroku:
Karkówkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem Mięso ponakłuwać siekaczem albo ostrym cienkim nożem, aby przyprawy i sól łatwiej wniknęły do środka.
Wybrane przyprawy wymieszać w miseczce z solą. Mięso dokładnie i równomiernie natrzeć przyprawami.
Arkusz folii spożywczej rozłożyć na blacie i zawinąć nim szczelnie karkówkę.
Tak przygotowaną „paczkę” wsadzić do woreczka i podwójnie, jak najciaśniej go zawiązać. Woreczek z mięsem wsadzić do drugiego woreczka - zawiązaną częścią do spawu, woreczek także podwójnie jak najciaśniej zawiązać. Jeśli dysponujecie zgrzewarką próżniową, po prostu zamknijcie mięso w folii za jej pomocą.
Do garnka, w którym bez kłopotu zmieści się mięso, włożyć woreczki w karkówką i zalać zimną wodą. Paczka z mięsem powinna być całkowicie ,a woda nie powinna się dostać do mięsa.
Rozpocząć gotowanie - licząc momentu zagotowanie się wody karkówkę gotować 180 minut.
Po upływie tego czasu delikatnie wyjąć mięso z wody, nie naruszając opakowania. Po ostudzeniu karkówkę bez rozpakowania wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Na drugi dzień rozpakować karkówkę, usunąć ewentualnie galaretę i nadmiar przypraw, ułożyć na półmisku i włożyć do lodówki do pełniejszego ściągnięcia się wędliny.