Rewelacyjna zupa krem z białych warzyw według Magdy Gessler
2023-06-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Modna zupa z białych warzyw - do jej przygotowania potrzeba np. kalafiora, kalarepy, selera, pietruszki, cebuli, białej części pora, czyli wyłącznie jarzyn o białej lub kremowej barwie. Zupa może być za każdym razem inna! Gdy wrzucimy więcej pora czy czosnku, zupa będzie miała ostrzejszy smak. Kalafior natomiast go złagodzi. Pietruszka lub pasternak także złagodzą smak. Można dorzucić ziemniaki, wtedy zupa będzie gęściejsza.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę lekko podsmażamy na maśle, zalewamy wodą (może być też dobry wywar drobiowy), gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Do garnka dodajemy pozostałe warzywa, pokrojone na kawałki podobnej wielkości i gotujemy, aż jarzyny będą miękkie.
- Miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy i sok z cytryny
- Wlewamy na talerz, dodajemy łyżeczkę oliwy truflowej, zdobimy prażonymi orzechami.
Zupa krem z białych warzyw
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na zupy z młodych warzyw