Tradycyjne pączki: przepis na klasyczny deser na tłusty czwartek [WIDEO]

Tradycyjne pączki: przepis na klasyczny deser na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjne pączki są najlepsze, gdy zrobimy je samodzielnie w domu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tradycyjne pączki to najważniejszy przysmak Tłustego Czwartku. Puszyste, bogato nadziane i obficie lukrowane pączki uwielbiają wszyscy. Tradycyjne pączki najlepiej smakują, gdy usmażymy je samodzielnie w domu. Zobacz, czego potrzebujesz do zrobienia tradycyjnych pączków.

Składniki

  • 4 żółtka

  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 kostki masła

  • 5 dag drożdży

  • 4 łyżki cukru

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder

  • dżem lub powidła w ulubionym smaku

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mieszamy drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.

  • Ucieramy żółtka z cukrem, potem mieszamy je stopniowo ze stopionym masłem, mąką, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży. Do ciasta można dodać odrobinę cukru waniliowego.

  • Ugniecione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby urosło.

  • Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm.

  • Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko kładziemy pół łyżeczki konfitury, przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy po bokach.

  • Formujemy w kulki i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.

  • Rozgrzewamy tłuszcz w dużym rondlu.

  • Kiedy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany zmniejszamy ogień pod rondlem do minimum, żeby nie spalić pączków.

  • Wrzucamy pączki do tłuszczu i smażymy na złoty kolor.

  • Wyjmujemy pączki na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 3,3