Kubeczkowe ciasto jogurtowe. Robi się je w 10 minut i uda się każdemu

kubeczkowe ciasto jogurtowe
Autor: Shutterstock Kubeczkowe ciasto jogurtowe to pyszny pomysł na szybki deser.
łatwy
55 min
12

Przepis na ciasto jogurtowe jest bardzo łatwy. Jego największą zaletą jest to, że wszystkie składniki odmierza się za pomocą kubeczka po jogurcie. Dzięki temu robi się je tak prosto i szybko. Poznajcie sprawdzony przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe, które zachwyca pod każdym względem.

Jak zrobić ciasto jogurtowe?

Jogurt miesza się z jajkami i kolejno dodaje pozostałe składniki, czyli olej, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu ciasto przelewa się do keksówki, wstawia do piekarnika i piecze przez trzy kwadranse w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe

  • To bardzo łatwy przepis na pyszne domowe ciasto, które będzie smakować każdemu bez względu na okazję.
  • Ciasto robi się błyskawicznie. Wystarczy odmierzyć składniki kubeczkiem, wymieszać, przelać do formy i wstawić do piekarnika.
  • Na liście składników jest siedem łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Są w sklepach przez cały rok.
  • Wszystkie składniki do ciasta na jogurcie powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do odmierzania składników potrzebny jest kubeczek. Najlepiej użyć tego po jogurcie o wadze 180 g.
  • Ciasto wzbogaci dodatek kilku szczypt cynamonu, kardamonu lub przyprawy do piernika.

Z czym podawać ciasto jogurtowe?

Ten obłędny domowy słodki wypiek sprawdzi się zawsze. Ciasto jest uniwersalne i w stylu last minute, czyli można je zrobić nawet w ostatniej chwili. To prosty i szybki pomysł na deser na różne okazje i bez okazji. Idealnie pasuje do kawy czarnej lub mlecznej. W upalne dni świetnie łączy się z mrożoną kawą frappe. Ciasto kubeczkowe przyjemnie smakuje z owocową herbatą, kompotem lub zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka M
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać jogurt, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć. Posłuży do odmierzania pozostałych składników.
  • Wlać olej i ekstrakt waniliowy. Wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i pokroić na porcje.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
więcej