Kubeczkowe ciasto jogurtowe – przepis idealny dla początkujących i zabieganych

kubeczkowe ciasto jogurtowe
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Kubeczkowe ciasto jogurtowe to pyszny pomysł na szybki deser.
łatwy
55 min
12

Dieta wegetariańska

To ciasto jogurtowe to mistrz prostoty – żadnej wagi, żadnych miar, tylko kubeczek po jogurcie i kilka podstawowych składników. Wystarczy chwila, by wyczarować puszyste, wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, które udaje się zawsze – nawet początkującym. Kubeczkowe ciasto jogurtowe to idealna propozycja na szybki wypiek bez stresu i bałaganu w kuchni. Poznaj niezawodny przepis, który zachwyca łatwością wykonania i domowym smakiem!

Jak zrobić ciasto jogurtowe?

Jogurt miesza się z jajkami i kolejno dodaje pozostałe składniki, czyli olej, ekstrakt waniliowy, mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Po wymieszaniu ciasto przelewa się do keksówki, wstawia do piekarnika i piecze przez trzy kwadranse w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.

Przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe

  • To bardzo łatwy przepis na pyszne domowe ciasto, które będzie smakować każdemu bez względu na okazję.
  • Ciasto robi się błyskawicznie. Wystarczy odmierzyć składniki kubeczkiem, wymieszać, przelać do formy i wstawić do piekarnika.
  • Na liście składników jest siedem łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Są w sklepach przez cały rok.
  • Wszystkie składniki do ciasta na jogurcie powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do odmierzania składników potrzebny jest kubeczek. Najlepiej użyć tego po jogurcie o wadze 180 g.
  • Ciasto wzbogaci dodatek kilku szczypt cynamonu, kardamonu lub przyprawy do piernika.

Z czym podawać ciasto jogurtowe?

Ten obłędny domowy słodki wypiek sprawdzi się zawsze. Ciasto jest uniwersalne i w stylu last minute, czyli można je zrobić nawet w ostatniej chwili. To prosty i szybki pomysł na deser na różne okazje i bez okazji. Idealnie pasuje do kawy czarnej lub mlecznej. W upalne dni świetnie łączy się z mrożoną kawą frappe. Ciasto kubeczkowe przyjemnie smakuje z owocową herbatą, kompotem lub zimnym mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka M
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wlać jogurt, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć. Posłuży do odmierzania pozostałych składników.
  • Wlać olej i ekstrakt waniliowy. Wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową i pokroić na porcje.
Beszamel: Jogurt naturalny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej