Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku
2021-07-16
łatwy
7 min
4
Grecka kawa frappe to najpopularniejsza kawa mrożona na świecie przygotowana na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Przepis na frappe jest banalnie prosty, a smak - wyśmienity! Kawa frappe może być serwowana jako deser, w tym celu można dodać na wierzch kleks bitej śmietany i polać ją sosem karmelowym.
Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- po 150 ml mleka i wody
- ewentualnie cukier do smaku
- kostki lodu lub kruszony lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dno wysokiej szklanki sypiemy kawę i cukier, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany. Kto nie ma miksera, może te składniki włożyć do słoika z nakrętką i potrząsać tak długo, aż powstanie piana, po czym przelać do szklanki.
- Na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód.
- Kawę frappe pijemy przez słomkę. Kto lubi, może przyozdobić wierzch napoju kleksem bitej śmietany.
Kawa w ciąży. Zakazana czy nie?