Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku

2021-07-16
frappe kawa po grecku
Autor: Shutterstock Frappe - kawa po grecku z kleksem bitej śmietany 
łatwy
7 min
4

Grecka kawa frappe to najpopularniejsza kawa mrożona na świecie przygotowana na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Przepis na frappe jest banalnie prosty, a smak - wyśmienity! Kawa frappe może być serwowana jako deser, w tym celu można dodać na wierzch kleks bitej śmietany i polać ją sosem karmelowym. 

Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • po 150 ml mleka i wody
  • ewentualnie cukier do smaku
  • kostki lodu lub kruszony lód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dno wysokiej szklanki sypiemy kawę i cukier, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany.  Kto nie ma miksera, może te składniki włożyć do słoika z nakrętką i potrząsać tak długo, aż powstanie piana, po czym przelać do szklanki.
  • Na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód. 
  • Kawę frappe pijemy przez słomkę. Kto lubi, może przyozdobić wierzch napoju kleksem bitej śmietany.
Kawa w ciąży. Zakazana czy nie?