Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser

beza-pavlova-z-mascarpone-domowa-wersja-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Beza Pavlova - dlaczego by nie zrobić jej w domu?
średni
210 min
4

Beza Pavlowa jest królową deserów. Uwielbiają ją chociażby Magda Gessler czy Marta Grycan. Obie panie zachęcają do zrobienie takiej bezy w domu. I wcale nie jest to trudne! Sprawdź nasz szczegółowy przepis.

A jeśli po zrobieniu bezy zostaną ci żółtka, zrób pyszny deser z truskawek: Zapiekane truskawki pod koglem-moglem

SKŁADNIKI

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • śmietanka 30%
  • serek mascarpone
  • cukier puder lub waniliowy
  • owoce sezonowe wedle uznania: truskawki, jagody, maliny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka, cukier i sól łączymy, ubijamy na sztywno mikserem. Następnie wykładamy papier do pieczenia na blasze i wylewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem).
  • Pieczemy (a właściwie suszymy) przez 3 godziny. Przygotowujemy krem: schładzamy śmietankę, ubijamy ją z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.
  • Dodajemy serek mascarpone (ilość - zależnie od tego, jak dużo kremu chcemy położyć na bezie) i miksujemy całość. Następnie naszą masę wykładamy na gotową i ostudzoną bezę, dekorujemy ulubionymi owocami. Mogą to być maliny, truskawki, borówki, jagody, porzeczki, ziarenka granatu itd.
Edyta Folwarska
więcej