Beza Pavlova z mascarpone i owocami: przepis na kultowy deser
2021-03-29
średni
210 min
4
Beza Pavlowa jest królową deserów. Uwielbiają ją chociażby Magda Gessler czy Marta Grycan. Obie panie zachęcają do zrobienie takiej bezy w domu. I wcale nie jest to trudne! Sprawdź nasz szczegółowy przepis.
A jeśli po zrobieniu bezy zostaną ci żółtka, zrób pyszny deser z truskawek: Zapiekane truskawki pod koglem-moglem
SKŁADNIKI
- 6 białek
- 300 g cukru
- pół łyżeczki soli
- śmietanka 30%
- serek mascarpone
- cukier puder lub waniliowy
- owoce sezonowe wedle uznania: truskawki, jagody, maliny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka, cukier i sól łączymy, ubijamy na sztywno mikserem. Następnie wykładamy papier do pieczenia na blasze i wylewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem).
- Pieczemy (a właściwie suszymy) przez 3 godziny. Przygotowujemy krem: schładzamy śmietankę, ubijamy ją z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym.
- Dodajemy serek mascarpone (ilość - zależnie od tego, jak dużo kremu chcemy położyć na bezie) i miksujemy całość. Następnie naszą masę wykładamy na gotową i ostudzoną bezę, dekorujemy ulubionymi owocami. Mogą to być maliny, truskawki, borówki, jagody, porzeczki, ziarenka granatu itd.