Oliwki i oliwa - co warto o nich wiedzieć? Rady Agaty Wojdy
Oliwki i oliwa to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Bez nich nie byłoby wielu niepowtarzalnych dań. Co warto wiedzieć o oliwkach i oliwie podpowiada Agata Wojda, szefowa kuchni hotelu Bellotto oraz gwiazda programu Smaki Agaty.
Oliwka to jedno z najstarszych drzew świata, umiejętnie wykorzystywanych kulinarnie. Nie ma kuchni śródziemnomorskiej bez oliwy.
Są coroczne wybory najlepszych butelek oliwy i przewodniki ogłaszające ranking zwycięzców.
Smakosze oliwy próbują jej używając specjalnych, szklanych czarek z takim samym zaangażowaniem niczym najlepsi winiarze. Ogrzewają ich boki, szukają subtelnych aromatów i oceniają pikantność.
Warto uczyć się odmiennych smaków oliwy pochodzącej z różnych regionów, znajdować różnice i rozpoznawać gatunki.
Mawia się o oliwkach, że tak jak ostrygi, niekoniecznie smakują przy pierwszej degustacji. Koneserzy nigdy nie sięgają po wydrylowane tylko dyskretnie wypluwają pestkę w dłoń.
Kucharze marynują oliwki w autorskich mieszankach przypraw, nie zapominając o dodatku skórki pomarańczowej lub czosnku.
Mój ulubiony przepis na wykorzystanie oliwek to tapenada, czyli zmiksowane na gęsty krem oliwki z czosnkiem i oliwą. Podkręcone sokiem z cytrusów i kawałkiem anchois. Trik to zmielone płatki migdałowe dodane na końcu. Wypada tylko ugotować gorącego ziemniaka lub upiec złotych grzanek i jedząc je z dodatkiem tapenady przenieść się myślami tam, gdzie ciepło.