Sałatka z botwinki i mozzarelli - pyszny sposób na wiosenną przekąskę

Sałatka z botwinki i mozzarelli - pyszny sposób na wiosenną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z botwinki i mozarelli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Liście młodych buraczków nadają się nie tylko na zupę. Z botwinki można przyrządzać smaczne, zdrowe i kolorowe sałatki, pełne witamin i minerałów. Wypróbuj przepis na sałatkę z botwinki i mozzarelli.

Składniki

  • 2 garście miksu sałat

  • 1/2 pęczka botwinki

  • 1/2 pęczka szczypiorku

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • 125 g mozzarelli

  • 1 łyżka miksu ziaren do sałatek (prażony słonecznik, pestki dyni, orzechy)

  • 2 łyżki oliwy

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę umyć, łodyżki i liście pokroić na kawałki. Małe buraczki pokroić w cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny.

  • Posiekać szczypiorek, pomidory pokroić na cząstki, mozzarellę pokroić w kostkę.

  • Połączyć składniki, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać mieszanką ziaren. Wstawić na pół godziny do lodówki, sałatka nabierze wtedy pięknego koloru.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5