Pyszna sałatka z jajek i ogórków kiszonych. Idealna na Wielkanoc i gotowa w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jeżeli lubicie zaskakiwać rodzinę i gości różnymi przysmakami, w tym roku przygotujcie pyszną sałatkę jajeczną z dodatkiem ogórków kiszonych uzupełnionej lekkim sosem jogurtowym. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten szybki przepis na smakowitą sałatkę z jajek i ogórków kiszonych.
Co można dodać do sałatki z jajek?
Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu pełna smaku sałatka zaskoczy nie tylko smakiem, ale i prostymi składnikami. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje trzy główne produkty, z których przygotowuje się sałatkę. Natomiast druga część to składniki potrzebne do zrobienie domowego sosu jogurtowego.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić tę pyszną sałatkę na Wielkanoc?
- składniki do sałatki – ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, czosnek
- składniki do sosu – jogurt grecki, musztarda, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić sałatkę z jajek i ogórków kiszonych?
Wielkanocna sałatka przygotowana z jajek i ogórków kiszonych, które łączy pyszny sos jogurtowy, zaskoczy łatwością i czasem przygotowania. Przepis na tę wyborną sałatkę jest bardzo łatwy. Rob się ją w kilku banalnych krokach. Dzięki temu, że sałatka jajeczna z dodatkiem ogórków kiszonych jest gotowa w ciągu 10 minut, można ją zrobić nawet w ostatniej chwili przed przyjściem gości.
Jak więc przygotować salaterkę wybornej sałatki z jajek i ogórków kiszonych na Wielkanoc? Z tym sprawdzonym przepisem pyszna świąteczna przekąska uda się za pierwszym razem.
- 1. krok – posiekanie ogórków kiszonych i odstawienie ich do odcieknięcia
- 2. krok – przygotowanie sosu jogurtowego
- 3. krok – wymieszanie posiekanych jajek z ogórkami kiszonymi i czosnkiem
- 4. krok – wymieszanie składników z sosem jogurtowym
- 5. krok – schłodzenie sałatki z jajek i ogórków kiszonych w lodówce
Jak podawać sałatkę z jajek i ogórków kiszonych?
Pełna smaku sałatka jajeczna z ogórkami kiszonymi to świetny pomysł na wielkanocne śniadanie, ale sprawdzi się też na inne okazje. Składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest szybkie i łatwe. Dlatego można ją robić bez względu na to, czy jest lato, czy zima.
Dodatkową zaletą pysznej sałatki z jajek jest to, że bez wyrzutów sumienia można ją wcinać na diecie odchudzającej. Jest bogata w białko, witaminy i mikroelementy. Nie dodaje się do niej majonezu, więc jej wartość kaloryczna jest niska.
Gotową sałatkę z jajek i ogórków kiszonych warto posypać posiekanym szczypiorkiem czy natką pietruszki. Sprawdzi się też rzeżucha, którą wiele osób sieje na Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 3 ogórki kiszone
- 3 ząbki czosnku
sos:- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na sitko i odstawić na kilka minut do odcieknięcia. Następnie przełożyć do miski.
- Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
- Obrane jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków kiszonych.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą.
- Podawać z okazji Świąt Wielkanocnych i nie tylko.