Pyszna sałatka z jajek i ogórków kiszonych. Idealna na Wielkanoc i gotowa w 10 minut

sałatka z jajek i ogórków kiszonych
Autor: Shutterstock Prosta świąteczna sałatka z 3 składników zastąpi jarzynową na Wielkanoc.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni, bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Jeżeli lubicie zaskakiwać rodzinę i gości różnymi przysmakami, w tym roku przygotujcie pyszną sałatkę jajeczną z dodatkiem ogórków kiszonych uzupełnionej lekkim sosem jogurtowym. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten szybki przepis na smakowitą sałatkę z jajek i ogórków kiszonych.

Co można dodać do sałatki z jajek?

Przyrządzona według tego sprawdzonego przepisu pełna smaku sałatka zaskoczy nie tylko smakiem, ale i prostymi składnikami. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje trzy główne produkty, z których przygotowuje się sałatkę. Natomiast druga część to składniki potrzebne do zrobienie domowego sosu jogurtowego.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić tę pyszną sałatkę na Wielkanoc?

  • składniki do sałatki – ugotowane na twardo jajka, ogórki kiszone, czosnek
  • składniki do sosu – jogurt grecki, musztarda, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić sałatkę z jajek i ogórków kiszonych?

Wielkanocna sałatka przygotowana z jajek i ogórków kiszonych, które łączy pyszny sos jogurtowy, zaskoczy łatwością i czasem przygotowania. Przepis na tę wyborną sałatkę jest bardzo łatwy. Rob się ją w kilku banalnych krokach. Dzięki temu, że sałatka jajeczna z dodatkiem ogórków kiszonych jest gotowa w ciągu 10 minut, można ją zrobić nawet w ostatniej chwili przed przyjściem gości.

Jak więc przygotować salaterkę wybornej sałatki z jajek i ogórków kiszonych na Wielkanoc? Z tym sprawdzonym przepisem pyszna świąteczna przekąska uda się za pierwszym razem.

  • 1. krok – posiekanie ogórków kiszonych i odstawienie ich do odcieknięcia
  • 2. krok – przygotowanie sosu jogurtowego
  • 3. krok – wymieszanie posiekanych jajek z ogórkami kiszonymi i czosnkiem
  • 4. krok – wymieszanie składników z sosem jogurtowym
  • 5. krok – schłodzenie sałatki z jajek i ogórków kiszonych w lodówce

Jak podawać sałatkę z jajek i ogórków kiszonych?

Pełna smaku sałatka jajeczna z ogórkami kiszonymi to świetny pomysł na wielkanocne śniadanie, ale sprawdzi się też na inne okazje. Składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie jest szybkie i łatwe. Dlatego można ją robić bez względu na to, czy jest lato, czy zima.

Dodatkową zaletą pysznej sałatki z jajek jest to, że bez wyrzutów sumienia można ją wcinać na diecie odchudzającej. Jest bogata w białko, witaminy i mikroelementy. Nie dodaje się do niej majonezu, więc jej wartość kaloryczna jest niska.

Gotową sałatkę z jajek i ogórków kiszonych warto posypać posiekanym szczypiorkiem czy natką pietruszki. Sprawdzi się też rzeżucha, którą wiele osób sieje na Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 ząbki czosnku

  • sos:
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na sitko i odstawić na kilka minut do odcieknięcia. Następnie przełożyć do miski.
  • Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
  • Obrane jajka pokroić w drobną kostkę. Dodać do ogórków kiszonych.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub rzeżuchą.
  • Podawać z okazji Świąt Wielkanocnych i nie tylko.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
więcej