Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka

Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta drobno posiekana sałatka to pyszna przekąska lub dodatek do pieczywa. Dzięki dodatkowi szczypiorku i koperku jest świeża w smaku. Por nadaje jej pikantności, a ogórek soczystości. Po prosty pyszna!

SKŁADNIKI

  • 4 jajka na twardo, posiekane
  • 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 4 łyżki koperku, drobno posiekanego
  • 50 g zielonej części pora, drobno posiekanego i posolonego
  • 150 g ogórka szklarniowego, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posolonego pora, przepłukać wodą, odcisnąć i osączyć.
  • Z jogurtu, majonezu i musztardy utrzeć sos. Ewentualnie doprawić do smaku.
  • W misce wymieszać pokrojone jajko, szczypiorek, koperek, por i ogórek.
  • Dodać sos i wymieszać wszystko razem. 
  • Podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Lub używać jako pasta na kanapki. 
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej