Wiosenna sałatka z jajkiem, porem i chrupiącym ogórkiem – lekka, świeża i pełna smaku

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta drobno posiekana sałatka to idealna przekąska lub dodatek do pieczywa – lekka, aromatyczna i pełna smaku! Dzięki szczypiorkowi i koperkowi zachwyca świeżością, por dodaje jej przyjemnej ostrości, a ogórek wnosi soczystość. Prosta, a zarazem niezwykle pyszna!
Zalety sałatki z pora, jajka i ogórka
Sałatka z pora, jajka i ogórka to idealne połączenie lekkości, chrupkości i kremowej konsystencji. Jest szybka w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku i aromatu. Por dodaje jej lekkiej pikantności, ogórek wnosi świeżość i soczystość, a jajko sprawia, że jest sycąca i pożywna. To świetny dodatek do pieczywa, mięsnych dań lub samodzielna przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na przyjęciach!
SKŁADNIKI
- 4 jajka na twardo, posiekane
- 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
- 4 łyżki koperku, drobno posiekanego
- 50 g zielonej części pora, drobno posiekanego i posolonego
- 150 g ogórka szklarniowego, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posolonego pora, przepłukać wodą, odcisnąć i osączyć.
- Z jogurtu, majonezu i musztardy utrzeć sos. Ewentualnie doprawić do smaku.
- W misce wymieszać pokrojone jajko, szczypiorek, koperek, por i ogórek.
- Dodać sos i wymieszać wszystko razem.
- Podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Lub używać jako pasta na kanapki.