Wiosenna sałatka z jajek, pora i świeżego ogórka
2021-03-31
łatwy
20 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta drobno posiekana sałatka to pyszna przekąska lub dodatek do pieczywa. Dzięki dodatkowi szczypiorku i koperku jest świeża w smaku. Por nadaje jej pikantności, a ogórek soczystości. Po prosty pyszna!
SKŁADNIKI
- 4 jajka na twardo, posiekane
- 4 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
- 4 łyżki koperku, drobno posiekanego
- 50 g zielonej części pora, drobno posiekanego i posolonego
- 150 g ogórka szklarniowego, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posolonego pora, przepłukać wodą, odcisnąć i osączyć.
- Z jogurtu, majonezu i musztardy utrzeć sos. Ewentualnie doprawić do smaku.
- W misce wymieszać pokrojone jajko, szczypiorek, koperek, por i ogórek.
- Dodać sos i wymieszać wszystko razem.
- Podawać ze świeżym pieczywem pełnoziarnistym. Lub używać jako pasta na kanapki.
Jajka – zdrowie w skorupce