Duszona botwina w 20 minut - pyszna jarzynka z młodych buraków

Duszona botwina w 20 minut - pyszna jarzynka z młodych buraków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Na straganach pojawiły się młode buraki wraz z liśćmi, czyli tzw. botwina. Najczęściej robimy z niej smakowitą zupę, ale można ją podać także w formie jarzynki, czyli dodatku do drugiego dania. Jeśli zastanawiasz się, jak ją udusić, przetestuj nasz sprawdzony przepis na duszoną botwinę.

Składniki

  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki botwiny

  • 3 ząbki młodego czosnku

  • 2 małe cebulki dymki

  • sól i pieprz

  • cukier

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • 1/2 pęczka koperku

  • 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka rozdrobnionych orzechów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odkrój liście tuż przy nasadzie bulwy i zalej je wodą, odstaw. Buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki starannie opłucz i drobno pokrój.

  • W rondlu lub na patelni rozpuść masło, wrzuć najpierw drobno pokrojony młody czosnek, 2 cebulki dymki oraz starte korzenie buraczków i pokrojone łodyżki. Posól, posłódź, popieprz i dolej 4-5 łyżek wody. Przykryj i duś ok. 10 minut. Następnie dodaj liście i duś jeszcze ok. 5 minut aż zmiękną.

  • Na koniec dodaj sok z cytryny, żeby jarzynka odzyskała ładny kolor. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Przed podaniem posyp pokrojonym koperkiem i orzechami.

Ocena: 2,5