Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis na lekką sałatkę
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Roślina ta zawiera wiele składników odżywczych, w tym błonnik, który reguluje pracę jelit i pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć potraw z botwiny, na przykład pysznej sałatki!
Każdy kucharz ma swój pomysł na botwinę. Najczęściej jest to chłodnik czy tzw. botwinka, barszcz, tarta z botwiną, botwina duszona czy sałatka. Podajemy dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną sałatkę z botwiną!
Możesz przygotować ją dla niespodziewanych gości, ponieważ wykonuje się ją bardzo łatwo i szybko. Dodatkowo botwina jest źródłem wielu witamin, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, oczyszcza organizm i ma zbawienny wpływ na nerki.
Sprawdź przepisy na dania z botwiny:
Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz
Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis
Pierogi z botwinką: wiosenny przepis
SKŁADNIKI
- pęczek botwiny
- dwie łyżki siekanych migdałów
- dwie łyżki sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego i cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście botwiny opłukać i dokładnie wysuszyć. Gdy są duże - palcami porwać na mniejsze kawałki
- Posiekane migdały i sezam zarumienić na osobnych patelniach.
- Sos sojowy, sok z limonki, olej sezamowy oraz cukier dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.
- Tuż przed podaniem polać botwinę przygotowanym wcześniej sosem i posypać zarumienionymi migdałami i sezamem.