Bezkonkurencyjna sałatka tzatziki z kurczakiem lub indykiem - to jest hit!
Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Zielona fasolka szparagowa wybornie smakuje na ciepło i na zimno.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową to ucieleśnienie lata. Natomiast zimą można ją przygotować z mrożonej fasolki. Lekka i soczysta pasuje na obiad, jako dodatek do smażonych lub grillowanych mięs. Na kolację można ją podać z sadzonym jajkiem i pełnoziarnistym pieczywem.
Składniki
200 g świeżej lub mrożonej, ciętej fasolki szparagowej
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ewentualnie dla zaostrzenia smaku pół łyżeczki chili w płatkach
Przygotowanie krok po kroku:
Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i wystudzić. Czosnek rozetrzeć, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
Pomidory pokroić w ósemki, a potem jeszcze na pół.
Ocet winny dokładnie wymieszać z solą i cukrem, ucierać stopniowo dodając olej. Na koniec dodać obrany, rozgnieciony ząbek czosnku i wsypać drobno posiekane: szczypiorek i natkę pietruszki.
Fasolkę szparagową oraz pomidory polać sosem i wymieszać. Oprószyć czarnym pieprzem i chilli.
Polecamy też:
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Zupa krem z fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Makaronowe wstążki z cukinią, fasolką, marchewką i serem ricotta