Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową

Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zielona fasolka szparagowa wybornie smakuje na ciepło i na zimno. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z pomidorami i zieloną fasolką szparagową to ucieleśnienie lata. Natomiast zimą można ją przygotować z mrożonej fasolki. Lekka i soczysta pasuje na obiad, jako dodatek do smażonych lub grillowanych mięs. Na kolację można ją podać z sadzonym jajkiem i pełnoziarnistym pieczywem. 

Składniki

  • 200 g świeżej lub mrożonej, ciętej fasolki szparagowej

  • 2 pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • pół pęczka szczypiorku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżka octu winnego

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • ewentualnie dla zaostrzenia smaku pół łyżeczki chili w płatkach

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i wystudzić. Czosnek rozetrzeć, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.

  • Pomidory pokroić w ósemki, a potem jeszcze na pół.

  • Ocet winny dokładnie wymieszać z solą i cukrem,  ucierać stopniowo dodając olej. Na koniec dodać obrany, rozgnieciony ząbek czosnku i wsypać drobno posiekane: szczypiorek i natkę pietruszki.

  • Fasolkę szparagową oraz pomidory polać sosem i wymieszać. Oprószyć czarnym pieprzem i chilli.

Ocena: 3,8