Chrupiąca surówka z selera naciowego i ogórka – lekka i pyszna sałatka do obiadu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z selera naciowego to prawdziwa uczta dla podniebienia! Dodatek ogórka sprawia, że staje się jeszcze bardziej soczysta i orzeźwiająca, a chrupiące orzechy nie tylko wzbogacają jej strukturę, ale też dodają cennych wartości odżywczych. Całość dopełniają świeże zioła – aromatyczny koper i egzotyczna kolendra, które nadają jej wyjątkowego charakteru. Efekt? Lekka, chrupiąca i pełna smaku sałatka obiadowa, która zachwyci każdego!
Jak uprażyć orzechy do surówki?
Prażenie orzechów jest bardzo łatwe. Tak samo należy postępować z pestkami. Prażenie uwalnia olejki eteryczne. Trzeba jednak uważać, żeby orzechów i pestek nie przypalić, bo będą gorzkie. Zawarte w nich oleje są bardzo nietrwałe i trzeba postępować ostrożnie. Oto prażenie orzechów i pestek w trzech krokach:
- Rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Zbliżcie do dna patelni otwartą dłoń i poczujcie, czy jest gorąca.
- Na gorącą, suchą patelnię, dodać porcję orzechów.
- Prażyć około 2 minut. W trakcie podrzucać lub mieszać. Orzechy mogą się lekko przyrumienić. Pestki będą strzelać. Gotowe!
Teraz wystarczy orzechy grubo posiekać i dodać do przygotowywanej potrawy.
SKŁADNIKI
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ogórki
- 1/3 szklanki kopru posiekanego
- 1/4 szklanki liści kolendry
- 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich, krótko prażonych na suchej patelni
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu lub 1 łyżka, do smaku
- 2 łyżki oliwy
- sól i młotkowany pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi selera naciowego pokroić na cienkie plasterki. Ogórka pokroić na ćwierć plasterki.
- W misce wymieszać seler, ogórki i koper. Dodać sok z cytryny, miód i oliwę. Oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wymieszać.
- Na koniec dodać liście kolendry i delikatnie przemieszać.
- Przed podaniem posypać prażonymi i posiekanymi orzechami.