Obłędnie pyszna sałatka z kalafiora – lżejsza niż jarzynowa i dłużej świeża

Dieta bezglutenowa
Jarzynowa rządzi na polskim stole – to fakt. Ale nawet królowej czasem przyda się urlop. Jeśli masz ochotę na coś lżejszego, świeższego i równie pysznego, sięgnij po sałatkę z kalafiorem. To nie tylko świetna alternatywa dla klasyki, ale też prawdziwe zaskoczenie dla kubków smakowych. Delikatny kalafior w towarzystwie chrupiących warzyw i kremowego sosu smakuje obłędnie, a do tego długo zachowuje świeżość. Świetnie sprawdzi się nie tylko na święta, ale też na imprezy, pikniki i codzienne obiady.
Zamiast jarzynowej wypróbuj sałatkę z kalafiorem
Sałatka jarzynowa, choć cieszy się ogromną popularnością - szczególnie w okresie świąt - z czasem może się niektórym nudzić. Dlatego czasami warto wprowadzić trochę świeżości na stół. Świetnym sposobem na to może być zamiana jarzynowej na sałatkę z kalafiorem. Ta druga również będzie królować na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i przede wszystkim pyszna. By ją przygotować, potrzebujemy:
- kalafior
- fasolę czerwoną
- ser w kostce
- szynkę w kostce
- seler konserwowany
- szczypiorek
- czosnek
- majonez
- sól
- pieprz
Sałatka z kalafiorem - jak zrobić?
Samo w sobie przygotowanie sałatki kalafiorowej jest niezwykle proste. Na początek gotujemy pokrojony na małe różyczki kalafior. Następnie odcedzamy go i odstawimy do wystygnięcia. Dobrym pomysłem może być zrobienie tego dzień wcześniej. Później odsączamy fasolę i przemywamy ją w zimnej wodzie. Odsączamy również seler. Szynkę oraz ser kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy do większej miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ta prosta i pyszna sałatka pozostanie świeża przez długi czas i nie podjedzie wodą. Sprawdzi się również nie tylko na święta, ale również jako drugie śniadanie.
Zajrzyj do galerii pod materiałem wideo i wypróbuj inne nasze przepisy na kalafior
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- puszka czerwonej fasoli
- 40 g sera żółtego w kostce
- 40 g wędliny w kostce
- szczypiorek
- seler konserwowany
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- majonez
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Odsączamy fasole i płuczemy w zimnej wodzie.
- Odsączamy seler.
- Szynkę oraz ser kroimy w kostkę.
- Do miski dodajemy kalafior, ser, szynkę, fasolę i seler.
- Szczypiorek siekamy i dodajemy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Doprawiamy do smaku.
- Dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.
- Całość na kilka godzin wkładamy do lodówki.