Zamiast jarzynowej zrób sałatkę z kalafiora. Smakuje obłędnie i długo pozostanie świeża
Dieta bezglutenowa
Sałatka jarzynowa jest niekwestionowaną królową świąt. Większość osób nie może sobie nawet wyobrazić celebrowania bez niej. Niestety z czasem może się nudzić. Wówczas warto spróbować czegoś innego. My polecamy sałatkę z kalafiorem. Nie tylko jest przepyszna, ale również wspaniale się prezentuje.
Zamiast jarzynowej wypróbuj sałatkę z kalafiorem
Sałatka jarzynowa, choć cieszy się ogromną popularnością - szczególnie w okresie świąt - z czasem może się niektórym nudzić. Dlatego czasami warto wprowadzić trochę świeżości na stół. Świetnym sposobem na to może być zamiana jarzynowej na sałatkę z kalafiorem. Ta druga również będzie królować na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i przede wszystkim pyszna. By ją przygotować, potrzebujemy:
- kalafior
- fasolę czerwoną
- ser w kostce
- szynkę w kostce
- seler konserwowany
- szczypiorek
- czosnek
- majonez
- sól
- pieprz
Sałatka z kalafiorem - jak zrobić?
Samo w sobie przygotowanie sałatki kalafiorowej jest niezwykle proste. Na początek gotujemy pokrojony na małe różyczki kalafior. Następnie odcedzamy go i odstawimy do wystygnięcia. Dobrym pomysłem może być zrobienie tego dzień wcześniej. Później odsączamy fasolę i przemywamy ją w zimnej wodzie. Odsączamy również seler. Szynkę oraz ser kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy do większej miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ta prosta i pyszna sałatka pozostanie świeża przez długi czas i nie podjedzie wodą. Sprawdzi się również nie tylko na święta, ale również jako drugie śniadanie.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- puszka czerwonej fasoli
- 40 g sera żółtego w kostce
- 40 g wędliny w kostce
- szczypiorek
- seler konserwowany
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- majonez
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Odsączamy fasole i płuczemy w zimnej wodzie.
- Odsączamy seler.
- Szynkę oraz ser kroimy w kostkę.
- Do miski dodajemy kalafior, ser, szynkę, fasolę i seler.
- Szczypiorek siekamy i dodajemy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Doprawiamy do smaku.
- Dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.
- Całość na kilka godzin wkładamy do lodówki.