Zamiast jarzynowej zrób sałatkę z kalafiora. Smakuje obłędnie i długo pozostanie świeża

2024-03-23
Kinga Goldstein
Zamiast jarzynowej zrób sałatkę z kalafiora. Smakuje obłędnie i długo pozostanie świeża
Autor: Shutterstock.com Sałatka z kalafiorem. Pyszna i lekka
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Sałatka jarzynowa jest niekwestionowaną królową świąt. Większość osób nie może sobie nawet wyobrazić celebrowania bez niej. Niestety z czasem może się nudzić. Wówczas warto spróbować czegoś innego. My polecamy sałatkę z kalafiorem. Nie tylko jest przepyszna, ale również wspaniale się prezentuje.

Zamiast jarzynowej wypróbuj sałatkę z kalafiorem

Sałatka jarzynowa, choć cieszy się ogromną popularnością - szczególnie w okresie świąt - z czasem może się niektórym nudzić. Dlatego czasami warto wprowadzić trochę świeżości na stół. Świetnym sposobem na to może być zamiana jarzynowej na sałatkę z kalafiorem. Ta druga również będzie królować na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i przede wszystkim pyszna. By ją przygotować, potrzebujemy:

  • kalafior
  • fasolę czerwoną
  • ser w kostce
  • szynkę w kostce
  • seler konserwowany
  • szczypiorek
  • czosnek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sałatka z kalafiorem - jak zrobić?

Samo w sobie przygotowanie sałatki kalafiorowej jest niezwykle proste. Na początek gotujemy pokrojony na małe różyczki kalafior. Następnie odcedzamy go i odstawimy do wystygnięcia. Dobrym pomysłem może być zrobienie tego dzień wcześniej. Później odsączamy fasolę i przemywamy ją w zimnej wodzie. Odsączamy również seler. Szynkę oraz ser kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy do większej miski. Dodajemy posiekany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ta prosta i pyszna sałatka pozostanie świeża przez długi czas i nie podjedzie wodą. Sprawdzi się również nie tylko na święta, ale również jako drugie śniadanie.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • puszka czerwonej fasoli
  • 40 g sera żółtego w kostce
  • 40 g wędliny w kostce
  • szczypiorek
  • seler konserwowany
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior dzielimy na małe różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Odsączamy fasole i płuczemy w zimnej wodzie.
  • Odsączamy seler.
  • Szynkę oraz ser kroimy w kostkę.
  • Do miski dodajemy kalafior, ser, szynkę, fasolę i seler.
  • Szczypiorek siekamy i dodajemy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.
  • Całość na kilka godzin wkładamy do lodówki.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein