Wyborna sałatka z fetą i awokado. Jej smak podkręcają te orzechy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co zrobić z fety i awokado? Odpowiedź na to pytanie jest prosta tak jak ten przepis. Pełna smaku sałatka z dodatkiem słonego greckiego sera feta i zdrowego awokado to strzał w dziesiątkę. Jej smak podkręcają prażone orzechy włoskie. Przygotowanie jest banalnie łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Pyszna sałatka jest gotowa w 10 minut. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy i szybki przepis na wyborną sałatkę z fetą i awokado.
Sałatka z fetą i awokado – składniki
Lista składników, które potrzebne są do przyrządzenia tej wyśmienitej sałatki, jest dość krótka. Znalazły się na niej produkty, które są w sklepach przez cały rok. Wszystkie składniki są pyszne i bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i dostarczy cennych prozdrowotnych substancji.
Co więc jest potrzebne, aby jeszcze dziś zrobić tę obłędną sałatkę pełną zdrowia? Oto co należy przygotować:
- ser feta
- awokado
- szpinak
- sałata karbowana
- czerwona cebula
- orzechy włoskie
- sok z cytryny
Doskonałym uzupełnieniem sałatki z fetą i awokado jest sos. Przyrządza się go z dwóch składników i dwóch przypraw. Sos składa się z oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak zrobić sałatkę z fetą i awokado?
Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że to małe pyszne danie robi się błyskawicznie. Jeżeli zdecydujecie się przyrządzić tę pyszną i zdrową sałatkę, zajmie to wam nie więcej niż 10 minut. Zrobienie tej smacznej sałatki jest więc błyskawiczne i przyjemne.
Jak robi się ten zdrowy przysmak z fetą i awokado? To tylko trzy banalnie łatwe i mega szybkie kroki.
- 1. krok – uprażenie orzechów
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – przełożenie składników do miski, skropienie sosem i posypanie prażonymi orzechami włoskimi
Jak podawać sałatkę z fetą i awokado?
Ta pyszna sałatka wzbogacona grecką fetą i plasterkami awokado jest uniwersalna. Pasuje na każdą okazję bez względu na porę roku i dnia. Połączenie zielonych listków ze słonym serem, awokado i prażonymi orzechami włoskimi jest wyjątkowo smaczne.
Sałatka z fetą i awokado świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie. Można przygotować ją na kolację. To dobry pomysł na przekąskę na imprezę. Sałatka z fetą i awokado idealnie pasuje do dań mięsnych, więc można serwować ją do obiadu. Szczególnie dobrze smakuje z pieczonych na grillu lub w piekarniku mięs.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta
- 100 g szpinaku
- 2 duże liście karbowanej sałaty
- 2 awokado
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczki soku z cytryny
sos:- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy uprażyć na suchej patelni. Odstawić.
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
- Do miski przełożyć szpinak i porwaną karbowaną sałatę. Dodać awokado, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i kostki fety. Posypać prażonymi orzechami i skropić sosem.
- Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs.