Wyborna sałatka z fetą i awokado. Jej smak podkręcają te orzechy

sałatka z fetą i awokado
Autor: Shutterstock Rozkoszna sałatka z fetą i awokado to genialny przepis na każdą okazję.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Co zrobić z fety i awokado? Odpowiedź na to pytanie jest prosta tak jak ten przepis. Pełna smaku sałatka z dodatkiem słonego greckiego sera feta i zdrowego awokado to strzał w dziesiątkę. Jej smak podkręcają prażone orzechy włoskie. Przygotowanie jest banalnie łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Pyszna sałatka jest gotowa w 10 minut. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy i szybki przepis na wyborną sałatkę z fetą i awokado.

Sałatka z fetą i awokado – składniki

Lista składników, które potrzebne są do przyrządzenia tej wyśmienitej sałatki, jest dość krótka. Znalazły się na niej produkty, które są w sklepach przez cały rok. Wszystkie składniki są pyszne i bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale i dostarczy cennych prozdrowotnych substancji.

Co więc jest potrzebne, aby jeszcze dziś zrobić tę obłędną sałatkę pełną zdrowia? Oto co należy przygotować:

Doskonałym uzupełnieniem sałatki z fetą i awokado jest sos. Przyrządza się go z dwóch składników i dwóch przypraw. Sos składa się z oliwy z oliwek, sok z cytryny oraz soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić sałatkę z fetą i awokado?

Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że to małe pyszne danie robi się błyskawicznie. Jeżeli zdecydujecie się przyrządzić tę pyszną i zdrową sałatkę, zajmie to wam nie więcej niż 10 minut. Zrobienie tej smacznej sałatki jest więc błyskawiczne i przyjemne.

Jak robi się ten zdrowy przysmak z fetą i awokado? To tylko trzy banalnie łatwe i mega szybkie kroki.

  • 1. krok – uprażenie orzechów
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – przełożenie składników do miski, skropienie sosem i posypanie prażonymi orzechami włoskimi

Jak podawać sałatkę z fetą i awokado?

Ta pyszna sałatka wzbogacona grecką fetą i plasterkami awokado jest uniwersalna. Pasuje na każdą okazję bez względu na porę roku i dnia. Połączenie zielonych listków ze słonym serem, awokado i prażonymi orzechami włoskimi jest wyjątkowo smaczne.

Sałatka z fetą i awokado świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie. Można przygotować ją na kolację. To dobry pomysł na przekąskę na imprezę. Sałatka z fetą i awokado idealnie pasuje do dań mięsnych, więc można serwować ją do obiadu. Szczególnie dobrze smakuje z pieczonych na grillu lub w piekarniku mięs.

SKŁADNIKI

  • 200 g sera feta
  • 100 g szpinaku
  • 2 duże liście karbowanej sałaty
  • 2 awokado
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczki soku z cytryny

  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Orzechy uprażyć na suchej patelni. Odstawić.
  • Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  • Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
  • Do miski przełożyć szpinak i porwaną karbowaną sałatę. Dodać awokado, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i kostki fety. Posypać prażonymi orzechami i skropić sosem.
  • Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej