Oryginalna surówka z ogórków i rzodkiewek z groszkiem cukrowym

2021-03-29
Surówka z ogórków i rzodkiewek z groszkiem cukrowym
Autor: Shutterstock Surówka z ogórków i rzodkiewek z groszkiem cukrowym i dressingiem jogurtowym
łatwy
20 min
4

Oryginalna surówka z ogórków i rzodkiewek z groszkiem cukrowym to lekki i smaczny dodatek do obiadu. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy warzywa są młode i pyszne. Dodatek groszku cukrowego dodaje jej nieco orientalnego charakteru.

Surówki z wiosennych warzyw

Ogórek, rzodkiewka i zielony groszek to wiosenne trio, które dodaje blasku naszemu życiu. Chrupiące i soczyste warzywa zjadamy z przyjemnością. Potrzebujemy witamin i mikroelementów zawartych w nich. Na wiosnę potrzebujemy również lekkostrawnych jarzyn. Cieszmy się ich smakiem i czerpmy jak najwięcej z ich dobroczynnych składników. 

Mizeria z ogórka i rzodkiewki: łatwy przepis na pyszną surówkę

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

Sałatka z kopru włoskiego, ogórka i rzodkiewek

Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża

Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g ogórków wężowych
  • 300 g groszku cukrowego, świeżego lub mrożonego
  • 1 duży pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka kopru, posiekanego
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórków wężowych z cienką skórką nie obierać. Umyć, przekroić wzdłuż, a następnie na półplasterki. 
  • Groszek cukrowy świeży lub mrożony sparzyć, zanurzając na 3 minuty we wrzątku.
  • Rzodkiewki obrać z dużych liści, młode pozostawić. Duże liście zachować na ciepłą jarzynkę. Rzodkiewkę z młodymi listkami pokroić na plasterki. 
  • W dużej misce wymieszać ogórki, groszek i rzodkiewki. Dodać posiekaną zieleninę i ponownie wymieszać. 
  • W małej miseczce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny, cukrem i solą. To będzie nasz dressing.
  • Surówkę polać jogurtem tuż przed podaniem. Oprószyć czarnym pieprzem.