Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża

Obłędna surówka z ogórka i kalarepki: chrupka i świeża

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z ogórka i kalarepki idealna do dań mięsnych i jarskich

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Niezwykle świeża w smaku surówka z ogórka i kalarepki to propozycja idealna dla wielbicieli chrupkich sałatek. Dodatek szczypiorku i koperku to nie tylko lepszy smak, ale więcej witamin i antyoksydantów. 

Składniki

  • 1 ogórek wężowy

  • 2 kalarepki

  • 1 mały pęczek szczypiorku

  • 1 mały pęczek koperku

  • 150 ml jogurtu

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jogurt wymieszać z cukrem, solą i pieprzem. Odstawić.

  • Ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać w słupki.

  • Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać w słupki. 

  • Szczypiorek i koperek posiekać drobno. 

  • W misce wymieszać ogórka, kalarepę, zieleninę. 

  • Dodać jogurt i ponownie wymieszać. 

  • Podawać od razu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: 

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2