Groszek cukrowy: właściwości, wartości odżywcze i kalorie groszku cukrowego

2018-06-26 13:22

Groszek cukrowy to niezwykle smaczne warzywo. Jedyny rodzaj groszku, który można jeść na surowo razem ze strączkiem. Groszek cukrowy - niegdyś przysmak królewskich stołów, dzisiaj ulubieniec szefów kuchni - dodaje potrawom chrupkości i soczystości. Doskonały również jako samodzielna przekąska. 

Groszek cukrowy: właściwości, wartości odżywcze i kalorie groszku cukrowego
Autor: Shutterstock Groszek cukrowy to pyszna przekąska.

Spis treści

  1. Historia groszku
  2. Wartość odżywcza groszku
  3. Własności zielonego groszku
  4. Przechowywanie groszku cukrowego
  5. Zastosowanie kulinarne groszku

Groszek cukrowy jest dostępny już od końca maja. 

Groszek cukrowy najlepszy jest na surowo. Można go jeść w całości razem z chrupiącym strączkiem pełnym wartości odżywczych. Słodkawy, chrupki i soczysty jest po prostu pyszny. 

Polecamy przepis: Sałatka z rukoli, groszku cukrowego, owoców jagodowych i świeżych listków mięty

Można również groszek cukrowy krótko gotować lub smażyć, co w niczym nie ujmuje mu walorów smakowych.

Historia groszku

Zielony groszek uprawiano w Chinach i w Indiach już 10 tysięcy lat temu. Do Europy groszek cukrowy trafił w Średniowieczu. Od razu podbił podniebienia królów i książąt. Król Ludwik XIV był wielkim smakoszem zielonego groszku.

Polecamy przepis: Letni chłodnik z zielonego groszku

Wartość odżywcza groszku

Szklanka groszku cukrowego ma tylko 35 kalorii, co stanowi 2 g białka, 0,2 g tłuszczu, 3 g naturalnego cukru i 2 g błonnika, który pozwala na długo utrzymać poczucie sytości. Groszek jest tylko cukrowy z nazwy, bo jak widać zawiera nie wiele cukru. Dlatego polecany jest jako przekąska wszystkim tym, którzy dbają o swoje ciało.

Własności zielonego groszku

W szklance groszku cukrowego znajduje się aż 50 miligramów witaminy C, co daje więcej niż połowę zalecanej dziennej dawki tego przeciwutleniacza. Groszek cukrowy jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, dostarczając naszemu organizmowi niemal połowę dawki niacyny i jedną dziesiątą folianów, których potrzebujemy każdego dnia. W groszku znajdziemy również witaminę K wspierającą wchłanianie wapnia do naszych kości.

Groszek cukrowy dostarcza w niewielkich ilościach żelazo, magnez, fosfor i potas. 

Zawarta w groszku luteina chroni nasze oczy przed zmęczeniem oraz przeciwdziała rozwojowi takich chorób, jak zwyrodnienie plamki żółtej, czy katarakta. Z tego powodu groszek cukrowy powinien się znaleźć w diecie zawodowych kierowców oraz osób pracujących na komputerze. 

Polecamy przepis: Tarta z zielonym groszkiem

Przechowywanie groszku cukrowego

Cukrowy groszek jest bogaty w antyoksydanty, jednak ich zawartość uzależniona jest od sposobu przechowywania. Najlepiej kupić świeży groszek i zjeść go tego samego dnia. W ten sposób zminimalizujemy straty cennych dla organizmu składników odżywczych. Jeśli jednak nie jest to możliwe, groszek cukrowy należy przechowywać w lodówce w szczelnym pudełku wyłożonym wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Aby zminimalizować straty cennych dla zdrowia składników, należy kupić świeży groszek i zjeść go jeszcze tego samego dnia.

Polecamy przepis: Zupa krem z zielonego groszku z warzywami korzeniowymi

Zastosowanie kulinarne groszku

Groszek cukrowy to wdzięczne warzywo. Przed użyciem wystarczy dokładnie umyć strączki, a następnie obciąć końcówki i pozbawić je grubych włókien. Groszek jest również doskonały ugotowany na miękko albo al dente i podany z masłem i świeżą miętą. W celu zachowania zielonego koloru wystarczy w trakcie gotowania dodać do wody nieco kwasku cytrynowego lub gorący groszek raptownie schłodzić. 

Groszek cukrowy najlepiej jednak smakuje na surowo.