Tarta z groszkiem: szybki i prosty przepis

Tarta z groszkiem: szybki i prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tarta z groszkiem - świeżym, mrożonym lub z puszki - jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Bardzo zdrowa i pyszna, polecamy!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zielony groszek strączkowy, często dodawany do sałatek, zup i duszonych warzyw ożywi swym intensywnym zielonym kolorem niejedną potrawę. Zobacz, jak przyrządzić prostą tartę z groszkiem lubianym przez nasze dzieci, dawniej podawanym na dworach królewskich na wystawnych kolacjach.

Składniki

  • 200 g mąki

  • 3 jajka

  • pół kostki masła (125 g)

  • 1 cebula

  • 2 puszki groszku (w okresie letnim polecamy groszek świeży - ok. 1,5 kg)

  • szklanka śmietany

  • 100 g startego żółtego sera

  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

  • tłuszcz do formy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę  posiekać wraz z masłem (100 g), dodać 1 jajko i dwie łyżki wody, posolić i ugnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok. pół godziny.

  • Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na pozostałym maśle (25 g), dodać odcedzony i przepłukany wrzątkiem na sitku groszek i poddusić ok. 2-3 minut. Przyprawić.

  • Formę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Wystające ciasto odkroić.

  • Dwa pozostałe jajka roztrzepać, dodać przyprawy i śmietanę, wymieszać.

  • Groszek z cebulą wyłożyć na ciasto, zalać masą jajeczną i piec ok. 45-50 min w nagrzanym piekarniku (180-200oC). Pod koniec pieczenia tartę posypać serem. Wyjąć, jak ser się zarumieni.

tip dnia

Groszek dostarcza nam wiele witamin, w tym między innymi witaminę C i B1, zawiera również dużo fosforu. Smaczny jest zarówno świeży, w strączkach, jak i duszony z marchewką na maśle czy też konserwowy w sałatkach. Można go mrozić i konserwować, co oczywiście ułatwia wykorzystywanie tego letniego warzywa zimą w kuchni.

Ocena: 5