Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem: łatwy przepis na pyszną zupę
Zupa krem z zielonego groszku z warzywami korzeniowymi [przepis]
![Zupa krem z zielonego groszku z warzywami korzeniowymi [przepis]](https://cdn14.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_70329826.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Krem z zielonego groszku to smaczna i pożywna alternatywa dla innych zup.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa krem z zielonego groszku znakomicie smakuje przez cały rok. W sezonie warto wykorzystać świeży groszek, zawsze też można wykorzystać mrożony. Podajemy prosty przepis na pyszną zupę krem z zielonego groszku.
Składniki
35 dag świeżego lub mrożonego groszku
1/4 selera
marchewka
pietruszka
1/2 część pora (biała część)
4 szklanki wody
żółtko
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżka gęstej śmietany
sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Włoszczyznę obierz, umyj, zetrzyj na tarce.
Zalej wodą, dodaj groszek, posól i ugotuj.
Lekko przestudź, zmiksuj, dodaj roztrzepane żółtko, dokładnie wymieszaj i posyp zieleniną.
Udekoruj kleksem śmietany. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.