Zupa krem z zielonego groszku z warzywami korzeniowymi [przepis]

Zupa krem z zielonego groszku z warzywami korzeniowymi [przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Krem z zielonego groszku to smaczna i pożywna alternatywa dla innych zup.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem z zielonego groszku znakomicie smakuje przez cały rok. W sezonie warto wykorzystać świeży groszek, zawsze też można wykorzystać mrożony. Podajemy prosty przepis na pyszną zupę krem z zielonego groszku.

Składniki

  • 35 dag świeżego lub mrożonego groszku

  • 1/4 selera

  • marchewka

  • pietruszka

  • 1/2 część pora (biała część)

  • 4 szklanki wody

  • żółtko

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka gęstej śmietany

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Włoszczyznę obierz, umyj, zetrzyj na tarce.

  • Zalej wodą, dodaj groszek, posól i ugotuj.

  • Lekko przestudź, zmiksuj, dodaj roztrzepane żółtko, dokładnie wymieszaj i posyp zieleniną.

  • Udekoruj kleksem śmietany. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Ocena: 0