Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku

Surówka obiadowa z kapusty, ogórka i koperku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Świeża i chrupiąca, taka jest surówka z białej kapusty z ogórkiem i koperkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówkę z kapusty  pekińskiej można przygotować także ze zwykłej białej kapusty. Dodatek ogórka i koperku nadaje jej świeży smak i zapach. Lekko kwaskowata i bardzo chrupiąca będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. 

Polecamy także przepisy na Surówkę z białej kapusty, jabłka i buraków oraz Surówkę z kapusty, jarmużu i orzechów

Składniki

  • około 1 kg kapusty pekińskiej lub białej, drobno poszatkowanej

  • 2 świeże ogórek sałatkowe

  • 1 pęczek drobno posiekanego kopru

  • 1 łyżka octu winnego

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy)

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórek myjemy i kroimy lub szatkujemy razem z kapusta na cienkie półplastry lub w słupki. 

  • Dodajemy koperek i pozostałe przyprawy.

  • Całość dobrze mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

Ocena: 2,9