Sałatka z fenkułu i pomarańczy: chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego

Sałatka z fenkułu i pomarańczy: chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i chrupka sałatka z kopru włoskiego, rzodkiewki i pomarańczy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z fenkułu i pomarańczy ma cudownie anyżkowy smak i soczystość południowego owocu. T chrupka i soczysta surówka z kopru włoskiego przypadnie Wam do gustu. Idealnie pasuje do pieczonych mięs, wędzonych twarogów, grillowanych grzybów. Polecam!

Składniki

  • 1 fenkuł, bulwa kopru włoskiego

  • 2 pomarańcze

  • 6-8 rzodkiewek

  • 4 łyżki oliwy

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • cukier, sól i pieprz

  • listki mięty i piórka kopru do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z bulwy kopru włoskiego odciąć piórka cienkich listków. Zachować. 

  • Bulwę pokroić na cienkie półplasterki.

  • Pomarańczę wyszorować. Odkroić skórkę razem z białą podściółką - albedo. Pokroić  w poprzek na średniej grubości plasterki.

  • Rzodkiewki umyć i pokroić na cienkie plasterki. 

  • Z oliwy i soku z cytryny przygotować sos, miksując wszystko razem ze szczyptą cukru, solą i pieprzem. 

  • Na talerzu ułożyć na przemian plastry fenkuła, pomarańczy i plasterki rzodkiewki.

  • Skropić przygotowanym sosem. Odstawić na 15 minut. 

  • Przed podaniem posypać piórkami kopru i listkami mięty (opcjonalnie). 

Ocena: 4,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).