Kuskus, pieczone warzywa i pikantne pesto. To przepis na idealny lunch do pracy

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się jako przepyszny lunch do pracy i szkoły. Jej przygotowanie nie powinno nikomu sprawić większego problemu. To wspaniała sałatka z kuskusem, warzywami i pesto idealnie nada się na każdy dzień.
Prosta sałatka o wspaniałym smaku. Można jeść każdego dnia
Pyszna i prosta sałatka z kuskusem, pieczonymi warzywami i pesto to idealny sposób na smaczne danie do pracy czy szkoły oraz na kolację. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo, a smakuje doprawdy obłędnie. Pieczone warzywa i kuskus idealnie komplementowane są pysznym domowym pesto.
Co więcej, tę sałatkę można bez problemu łatwo modyfikować. Wystarczy zamienić warzywa na inne czy dodać do niej jakiś mięsny dodatek. Świetnie będą również pasowały najróżniejsze sery, jak feta czy gorgonzolą.
Prosto i szybko. Ta sałatka sprawdzi się każdego dnia
Ta sałatka to naprawdę prosty, ale sprawdzony sposób na smaczny posiłek, który nie będzie wymagał od nas stania godzinami w kuchni. Można wziąć ją ze sobą do pracy czy szkoły oraz podać jako przekąskę na imprezie, czy spotkaniu - sprawdzi się w każdej z tych sytuacji.
Samo przygotowanie jej zajmie nam dosłownie kilka minut, choć chwilę będziemy musieli poczekać, aż upieką się warzywa - co zajmuje najdłużej w całym tym przepisie. Bez problemu można przygotować ją o dzień wcześniej, by móc ją tylko zapakować i zabrać ze sobą.
SKŁADNIKI
- 3 surowe buraki
- 3 czerwone cebule
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 320 g pomidorków koktajlowych
- 200 g kuskusu
- 1 ząbek czosnku
- 15 g pietruszki
- 1 papryczka chili
- 40 g parmezanu
- odrobina świeżej kolendry
- 40 g orzeszków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Buraki obieramy i kroimy w kostkę.
- Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka.
- Warzywa rzucamy do miski i polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczmy 35 minut.
- Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół i dodajemy do warzyw.
- Pieczemy kolejne 10 minut.
- Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
- Pozostałe składniki wrzucamy do blendera i dodajemy 2 łyżki wody.
- Całość dokładnie blendujemy.
- W misce mieszamy warzywa, kuskus i pesto.