Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą

Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatna sałatka ze szpinaku i pomarańczy ma orzeźwiający smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Sałatkę szpinakowa z migdałami i pomarańczą to doskonały pomysł na dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Lekka i wytrawna, o orzeźwiającym smaku i na dodatek pełna witamin.

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku baby

  • 2 pomarańcze

  • 15 dag sera feta

  • 4 łyżki migdałów

  • 1 łyżka żurawiny

  • olej rzepakowy

  • 1 ząbek czosnku

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu.

  • Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej błonki, i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną pomarańczę dodać do szpinaku.

  • Dodać migdały, żurawinę i pokrojony w kostkę ser feta.

  • Sos: zdrugiej pomarańczy wycisnąć sok, łącząc go z olejem rzepakowym. Posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem.

Surowy szpinak ma dość neutralny smak, zwłaszcza młode listki szpinaku baby, dlatego warto do sałatki z nich dodać składniki o bardziej zdecydowanym smaku, które ożywią kompozycję. Idealnie pasują cytrusy, słone sery, a także ziarna i orzechy.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5