Zimowa surówka teściowej z białej i czerwonej kapusty z marchewką w czosnkowym sosie
Sałatka szpinakowa z migdałami i pomarańczą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Delikatna sałatka ze szpinaku i pomarańczy ma orzeźwiający smak
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Sałatkę szpinakowa z migdałami i pomarańczą to doskonały pomysł na dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Lekka i wytrawna, o orzeźwiającym smaku i na dodatek pełna witamin.
Składniki
1 opakowanie szpinaku baby
2 pomarańcze
15 dag sera feta
4 łyżki migdałów
1 łyżka żurawiny
olej rzepakowy
1 ząbek czosnku
sól morska
pieprz kolorowy ziarnisty
Przygotowanie krok po kroku:
Szpinak umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu.
Jedną pomarańczę obrać ze skórki i białej błonki, i pokroić w kosteczkę. Pokrojoną pomarańczę dodać do szpinaku.
Dodać migdały, żurawinę i pokrojony w kostkę ser feta.
Sos: zdrugiej pomarańczy wycisnąć sok, łącząc go z olejem rzepakowym. Posolić i dodać wyciśnięty czosnek. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę i doprawić pieprzem.
Surowy szpinak ma dość neutralny smak, zwłaszcza młode listki szpinaku baby, dlatego warto do sałatki z nich dodać składniki o bardziej zdecydowanym smaku, które ożywią kompozycję. Idealnie pasują cytrusy, słone sery, a także ziarna i orzechy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska