Idealna sałatka na lekki lunch. Wystarczy kilka składników i danie gotowe

Idealny lunch na ciepłe dni jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zaledwie kilka składników, by rozkoszować się wspaniałym ryżem w akompaniamencie krewetek, kukurydzy, świeżych ziół i fety. To proste w przygotowaniu danie naprawdę zachwyca już od pierwszego kęsa.
Prosta sałatka na lunch. Wystarczy kilka składników
Prosta sałatka ryżowa z krewetkami, kukurydzą i fetą to idealny sposób na lekki lunch, który zaskakuje głębią smaku i prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, by mieć gotowy ten przepyszny posiłek. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia.
Sałatka ryżowa z krewetkami to prosty sposób na ciekawy posiłek. Jej przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności. To naprawdę świetny sposób, by najeść się, a nie narobić.
Jak zrobić sałatkę ryżową z krewetkami? Wystarczy kilka chwil
Najdłużej zajmie nam najpewniej ugotowanie ryżu. W tym czasie oczyszczamy krewetki, wyciągamy jelito i usuwamy ogonki. Krewetki grillujemy na patelni grillowej po około 2 minut z każdej strony, aż będą różowe. Następnie mieszamy ryż z wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy krewetki, kukurydzę, fetę i zioła, a całość dokładnie mieszamy.
Taka sałatka jest idealna na kolację, śniadanie czy lunch w pracy. Nie trzeba jej podgrzewać, więc można zawsze ją ze sobą zabrać, gdy będziemy mieli taką potrzebę.
SKŁADNIKI
- 250 g krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 125 g ryżu
- puszka kukurydzy
- 100 g fety
- kolendra i szczypiorek
- sól i pieprz
- Do sosu:
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- pół łyżeczki miodu
- 6 łyżek oleju
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Musztardę mieszamy z miodem i wodą, a następnie powoli dodajemy olej.
- Sos odstawiamy na bok.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Krewetki oczyszczamy i usuwamy ogonki.
- Wkładamy je do miski, polewamy oliwą, dodajemy paprykę, posiekany czosnek, sól i pieprz.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Smażymy na patelni grillowej, aż będą różowe.
- Ugotowany ryż mieszamy z sosem.
- Dodajemy krewetki, osączoną kukurydzę, pokruszoną fetę i posiekane zioła.
- Całość dokładnie mieszamy.