Idealna sałatka na lekki lunch. Wystarczy kilka składników i danie gotowe

Idealna sałatka na lekki lunch. Wystarczy kilka składników i danie gotowe
Autor: Shutterstock.com Idealna sałatka na lekki lunch. Wystarczy kilka składników i danie gotowe
łatwy
10 min
4

Idealny lunch na ciepłe dni jest na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zaledwie kilka składników, by rozkoszować się wspaniałym ryżem w akompaniamencie krewetek, kukurydzy, świeżych ziół i fety. To proste w przygotowaniu danie naprawdę zachwyca już od pierwszego kęsa.

Prosta sałatka na lunch. Wystarczy kilka składników

Prosta sałatka ryżowa z krewetkami, kukurydzą i fetą to idealny sposób na lekki lunch, który zaskakuje głębią smaku i prostotą wykonania. Wystarczy kilka chwil, by mieć gotowy ten przepyszny posiłek. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia.

Sałatka ryżowa z krewetkami to prosty sposób na ciekawy posiłek. Jej przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności. To naprawdę świetny sposób, by najeść się, a nie narobić.

Jak zrobić sałatkę ryżową z krewetkami? Wystarczy kilka chwil

Najdłużej zajmie nam najpewniej ugotowanie ryżu. W tym czasie oczyszczamy krewetki, wyciągamy jelito i usuwamy ogonki. Krewetki grillujemy na patelni grillowej po około 2 minut z każdej strony, aż będą różowe. Następnie mieszamy ryż z wcześniej przygotowanym sosem, dodajemy krewetki, kukurydzę, fetę i zioła, a całość dokładnie mieszamy.

Taka sałatka jest idealna na kolację, śniadanie czy lunch w pracy. Nie trzeba jej podgrzewać, więc można zawsze ją ze sobą zabrać, gdy będziemy mieli taką potrzebę.

SKŁADNIKI

  • 250 g krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g ryżu
  • puszka kukurydzy
  • 100 g fety
  • kolendra i szczypiorek
  • sól i pieprz
  • Do sosu:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki miodu
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Musztardę mieszamy z miodem i wodą, a następnie powoli dodajemy olej.
  • Sos odstawiamy na bok.
  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Krewetki oczyszczamy i usuwamy ogonki.
  • Wkładamy je do miski, polewamy oliwą, dodajemy paprykę, posiekany czosnek, sól i pieprz.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Smażymy na patelni grillowej, aż będą różowe.
  • Ugotowany ryż mieszamy z sosem.
  • Dodajemy krewetki, osączoną kukurydzę, pokruszoną fetę i posiekane zioła.
  • Całość dokładnie mieszamy.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej