Sycąca sałatka z ryżem i kalafiorem. Zachwyć się bogactwem aromatów

Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna miska z kalafiorem to idealny sposób na ciekawy lunch. Sycące danie, które zaskoczy swoim bogatym aromatem i przyprawami. To prosty do przygotowania posiłek, który można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Piękny zapach, wspaniały smak i proste przygotowanie.
Proste danie, które zaskakuje głębią smaku. Zanurz się w tej misce
Pyszna miska z ryżem, kalafiorem, sałatką pomidorową i sosem to wspaniały sposób na ciekawy posiłek, który rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa. Głównym składnikiem tego dania jest nic innego jak idealnie doprawiony, pieczony kalafior.
To idealny posiłek nie tylko na wegetarian, ale dla każdego. Wystarczy kilka kroków, by móc się rozkoszować tym niesamowitym posiłkiem, który zaskoczy każdego głębią smaków i aromatów.
Zamień wegetariańskie na wegańskie. Wystarczą dwa składniki
To stosunkowo proste do przygotowania danie naprawdę rozkochuje w sobie od pierwszego kęsa. Co więcej, łatwi je zmienić na wegańskie. Wystarczy zamienić jogurt i majonez na ich wegańskie wersje i gotowe. Do sosu możemy również dodać odrobiną tahini, by nadać mu lekko sezamowego posmaku.
To danie sprawdzi się zarówno na sycące drugie śniadanie, jak i na szybką, ale pożywną kolację, którą naje się cała rodzina. Naprawdę warto choć raz wypróbować ten przepis, by posmakować tej prawdziwej rozkoszy. Można podawać jeszcze dodatkowo z chlebem pita lub naan, by danie było jeszcze bardziej syte.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 kalafior
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 łyżka octu winnego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- mięta i pietruszka
- 2 ząbki czosnki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Odstawimy ryż pod przykryciem na kwadrans.
- W misce mieszamy oliwę z oliwek, łyżę soku z cytryny, kmin, oregano i kurkumę.
- Wrzucamy pokrojony w różyczki kalafior.
- Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Nakładamy na blachę i pieczemy około 30 minut.
- W tym czasie mieszamy posiekaną cebulę, pokrojone pomidory, ocet, miętę, pietruszką 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- W misce mieszamy jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę i pietruszkę.
- Sos doprawiamy.
- Ryż przekładamy do miski, dodajemy kalafior, pomidory i polewamy sosem.