Pieczony kalafior podaję tylko z tym sosem. Znika z talerza w okamgnieniu
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kalafior to pyszne warzywo, które jest skarbnicą prozdrowotnych składników odżywczych i można wyczarować z niego obłędne dania. Jednym z przykładów jest pieczony kalafior z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego. To zdrowa i pełna smaku przekąska, która zachwyci prostym przygotowaniem. To danie tak naprawdę robi się samo. Nie wierzycie? Poznajcie sprawdzony przepis na pysznego pieczonego kalafiora z oryginalnym sosem sezamowym.
Pieczony kalafior z sosem sezamowym – składniki
Do przyrządzenia pysznego i chrupiącego kalafiora z piekarnika wykorzystuje się składniki, które są łatwo dostępne. Kalafior to warzywo, które można kupić przez cały rok, dlatego to smaczne danie można robić na okrągło.
Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których przyrządza się marynatę do kalafiora. Z kolei druga część obejmuje składniki potrzebne do zrobienia aromatycznego sosu sezamowego, który jest idealnym uzupełnieniem pieczonego kalafiora.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować kalafiora z piekarnika z sosem sezamowym? Te składniki są niezbędne:
- kalafior
- składniki do marynaty – sos sojowy, sok z cytryny, parmezan, świeża kolendra, przyprawy
- składniki do sosu sezamowego – jogurt grecki, pasta sezamowa tahini, sok z cytryny, ostra musztarda, sos sojowy, czosnek, przyprawy
Jak zrobić pieczonego kalafiora z sosem sezamowym?
Przepis na pysznego i aromatycznego kalafiora oraz sos sezamowy nie jest skomplikowany. Zaletą tego przepisu jest to, że kalafiora nie trzeba wcześniej gotować. Wystarczy pokroić go na różyczki i zalać marynatą, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec kalafiora w piekarniku i zrobić sos sezamowy? Przepis jest łatwy, szybki i sprawdzony. Aby przekonać się, jak pysznie smakuje to danie, wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do kalafiora
- 2. krok – pokrojenie kalafiora na różyczki i zalanie go marynatą
- 3. krok – upieczenie kalafiora w piekarniku
- 4. krok – przygotowanie sosu sezamowego
Jak podawać pieczonego kalafiora z sosem sezamowym?
Chrupiący kalafior wzbogacony sosem sezamowym to wegetariańskie danie, które podbije kubki smakowe każdego, kto go spróbuje. Aromatyczny kalafior sprawdzi się jako pyszna i zdrowa przekąska. Można go również podać jako dodatek do dania głównego ze sztuką mięsa. Kalafior z piekarnika z dodatkiem sezamowego sosu świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
SKŁADNIKI
1 kalafior- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mieszanki przypraw Zatar
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
sos sezamowy:- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wlać sos sojowy i sok z cytryny. Wsypać starty parmezan i posiekaną kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i mieszanką Zatar.
- Kalafior pokroić na różyczki i przełożyć do formy do zapiekania. Wlać marynatę i dokładnie wymieszać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut, aż zacznie się rumienić.
- Kiedy kalafior się piecze, przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z pastą sezamową, sokiem z cytryny, musztardą i sosem sojowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem oraz kminem rzymskim.
- Kalafior wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
- Podawać na ciepło z sosem sezamowym.