Przenieś się do serca słonecznych Włoch. Ta sałatka może w tym pomóc

Antipasti to nie tylko idealny pomysł na przekąskę. Można je również wykorzystać do wspaniałego, włoskiego lunchu, którego przygotowanie zajmie nam kilka chwil. Przepyszna sałatka, która smakiem przeniesie nas do słonecznych Włoch jest już na wyciągnięcie ręki.
Na lunch sięgnij po tę sałatkę. Prosta i szybka w przygotowaniu
Pyszna i prosta sałatka z gnocchi i antipasti to idealny sposób na ciekawy posiłek dla całej rodziny. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Wystarczy wszystko dobrze pokroić i połączyć. Jest to sycący posiłek, który zaskakuje każdemu, kto lubuje się we włoskich smakach.
Choć antipasti same w sobie oznaczają przede wszystkim przystawki, a dokładniej "przed posiłkiem", świetnie sprawdzą się również jako dodatek do naszej pysznej sałatki z gnocchi.
Antipasti mamy od wyboru do koloru. Dobierz ulubione do sałatki
Co w niej najlepsze, możemy poeksperymentować. W końcu we Włoszech znajdziemy całą masę najróżniejszych antipasti. Do najpopularniejszych należą jednak: szynka parmeńska z melonem, grzanki z pomidorami i bazylią, carpaccio, oliwki, sery, papryczki i warzywa. Wszystko to świetnie sprawdzi się w sałatce.
Sałatkę można wykorzystać zarówno na lunch, jak i jako ciekawą kolację dla całej rodziny. Jej przygotowanie nie powinno nam zając więcej niż 30 minut. Warto więc wykorzystać ten czas, by przygotować przepyszną i prostą sałatkę.
SKŁADNIKI
- 400 g gnocchi
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g boczku
- 1 ząbek czosnki
- 2 łyżki octu
- garść świeżej bazylii
- 100 g oliwek
- 100 g orzechów
- 100 g karczochów
- 100 g suszonych pomidorów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku gotujemy nasze gnocchi, co jakiś czas mieszając.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy boczek do chrupkości.
- Odkładamy na bok boczek i na tej samej patelni smażymy nasze gnocchi.
- W dużej misce łączymy ze sobą oliwę, ocet, posiekany czosnek i bazylię. Dodajemy 1 łyżeczkę doli.
- Dodajemy gnocchi, oliwki, orzechy i suszone pomidory.
- Całość posypujemy boczkiem i dokładnie mieszamy.