Gotowe gnocchi zapiekane w kremowym sosie serowym: szybko, pysznie i do syta
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gotowe gnocchi ratuje nas, gdy potrzebujemy szybko przygotować posiłek. Ale również wtedy, gdy nie chce nam się stać przy kuchni i robić wszystko od początku. Zapiekane w kremowym sosie serowym kluski ziemniaczane to pyszne i sycące danie ekspresowe.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450-500 g gotowych gnocchi, włoskich kopytek
- 2 łyżki masła śmietankowego lub wegańskiego
- 4 ząbki czosnku pokrojone drobno
- 200 ml białego wina
- 350 ml mleka lub napoju migdałowego
- 1 kostka bulionu z kurczaka lub bulionu wegańskiego
- 1/4 szklanki parmezanu, pecorino lub wegańskiego parmezanu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C stopni i posmaruj olejem formę do zapiekania.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj gnocchi i gotuj, aż gnocchi wypłyną na górę (ok. 3 minuty). Odcedź gnocchi i odłóż na bok.
- Stop masło na patelni. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.
- Wlać wino na patelnię i gotować przez 3 minuty, regularnie mieszając.
- Dodaj do patelni mleko, bulion, parmezan i mąkę i ciągle mieszaj, aż otrzymamy gładki i gęsty sos.
- Dodaj sok z cytryny i skórkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na patelnię dodaj gnocchi i wymieszaj z sosem, aby połączyć składniki. Przełóż wszystko do naczynia do pieczenia.
- Piec bez przykrycia przez 20-30 minut lub do momentu, aż góra i boki lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i podawaj natychmiast.