Gotowe gnocchi zapiekane w kremowym sosie serowym: szybko, pysznie i do syta

2021-03-29
Gotowe gnocchi zapiekane w kremowym sosie serowym: szybko, pysznie i do syta
Autor: Shutterstock Sycące kluseczki i pyszny kremowy sos
łatwy
30 min
4

Gotowe gnocchi ratuje nas, gdy potrzebujemy szybko przygotować posiłek. Ale również wtedy, gdy nie chce nam się stać przy kuchni i robić wszystko od początku. Zapiekane w kremowym sosie serowym kluski ziemniaczane to pyszne i sycące danie ekspresowe. 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450-500 g gotowych gnocchi, włoskich kopytek
  • 2 łyżki masła śmietankowego lub  wegańskiego 
  • 4 ząbki czosnku pokrojone drobno
  • 200 ml białego wina
  • 350 ml  mleka lub napoju migdałowego
  • 1 kostka bulionu z kurczaka lub bulionu wegańskiego
  • 1/4 szklanki parmezanu, pecorino lub wegańskiego parmezanu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C stopni i posmaruj olejem formę do zapiekania.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj gnocchi i gotuj, aż gnocchi wypłyną na górę (ok. 3 minuty). Odcedź gnocchi i odłóż na bok.
  • Stop masło na patelni. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.
  • Wlać wino na patelnię i gotować przez 3 minuty, regularnie mieszając.
  • Dodaj do patelni mleko, bulion, parmezan i mąkę i ciągle mieszaj, aż otrzymamy gładki i gęsty sos.
  • Dodaj sok z cytryny i skórkę.  Dopraw solą i pieprzem do  smaku.
  • Na patelnię dodaj gnocchi i wymieszaj z sosem, aby połączyć składniki. Przełóż wszystko do naczynia do pieczenia.
  • Piec bez przykrycia przez 20-30 minut lub do momentu, aż góra i boki lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i podawaj natychmiast.