Obłędna sałatka z cukinii marynowanej na szybko: pyszna surówka do wszystkiego

Obłędna sałatka z cukinii marynowanej na szybko: pyszna surówka do wszystkiego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z cukinii marynowanej na szybko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z cukinii marynowanej na szybko to niesamowita surówka z taniego i pysznego warzywa. Wielką zaletą cukinii jest jej łagodny smak, który świetnie przyjmuje inne aromaty. Ta chrupka i soczysta, słodko-kwaśna surówka jest po prostu obłędna w smaku. Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki

  • 2 cukinie pokrojone wzdłuż w cienkie plasterki, jak wstażki

  • 4 łyżki octu jabłkowego

  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę do czosnku

  • 2 łyżeczki miodu

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • 5 łyżek posiekanego koperku

  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj ocet jabłkowy, czosnek, miód, oliwę, koperek i sól.

  • Za pomocą noża lub obieraczki do warzyw pokrój cukinię w cienkie wstążki.

  • Wrzuć cukinię do miski i wymieszaj z marynatą. Odstaw na 20 minut.

  • W razie potrzeby przed podaniem udekoruj świeżym koprem.

Do czego pasuje sałatka z marynowanej cukinii?

Ta pyszna kwaśno-słodka i chrupka sałatka z marynowanej cukinii lub kabaczka praktycznie pasuje do wszystkiego. Ale żeby rozwiać wszelkie wątpliwości wybrałam kilka przepisów na potrawy, które świetnie smakują właśnie w towarzystwie tej letniej sałatki z cukinii. Oto najlepsze przepisy przygotowane przez redaktorki serwisu Beszamel.pl:

Pyszne kotlety z filetu drobiowego w sprytnej panierce: lepsze niż schabowe Magdy Gessler

Kotlety mielone z piekarnika: przepis na pieczone kotlety wieprzowe

Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym: jeden składnik zmienia łatwy przepis w obiad idealny

Pikantny kalafior pieczony w całości: takiego jeszcze nie jedliście!

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).