Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym: jeden składnik zmienia łatwy przepis w obiad idealny

Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym: jeden składnik zmienia łatwy przepis w obiad idealny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysty schab duszony w sosie śmietanowym to jeden z tych łatwych przepisów o których myślisz: „Ojej, dlaczego na to nie wpadłam!”. Nieskomplikowane wykonanie, doskonały smak dzięki dodatkowi rozmarynu i musztardy oraz zabójczo pyszny sos, który pasuje zarówno do klusek, jak i do kaszy. Częstujcie się przepisem! 

Składniki

  • 4 kotlety ze schabu karkowego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 duża cebula lub 2 średnie

  • 1 szklanka bulionu wołowego

  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego

  • 1/8 łyżeczki pieprzu

  • 1/3 szklanki śmietany

  • 2 łyżki mąki

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej na dużej patelni. Usmaż kotlety, rumieniąc z obu stron. Zdejmij kotlety z patelni i odłóż.

  • Na patelnię dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj bulion, rozmaryn i pieprz. Zamieszaj.

  • Kotlety przełóż na patelnię, przykryj cebulą z sosem. Przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu przez 12 minut.

  • Wymieszaj śmietanę z mąką i musztardą. Dodaj do bulionu i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia.

  • Kotlety podawaj z dobrej jakości węglowodanami: makaronem pełnoziarnistym lub kaszami. Nie zapomnij o surówce. Idealna będzie Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą lub Surówka z kapusty i kiszonych ogórków - witaminowa dawka zdrowia

Ocena: 4,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).