Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą

Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą to pyszny dodatek do obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą to minimum składników, a maksimum smaku. Warto przygotowywać ją w sezonie jak najczęściej, bo jest łatwa, smaczna, kosztuje grosze, a dostarcza wielu cennych składników odżywczych, przy niewielkiej wartości kalorycznej.

Składniki

  • 0,5 główki kapusty

  • 2 cebule

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

  • 2 łyżki musztardy

  • sól i pieprz

  • cukier

  • ocet

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i usunąć głąb. Resztę drobno poszatkować.

  • Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Wymieszać z kapustą.

  • Olej wymieszać z musztardą i dodać do warzyw. Skropić octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Nie wyrzucaj głąba z kapusty!

Utarło się, ze kapuściany głąb wykrawamy i wyrzucamy. Tymczasem ta część kapusty jest jadalna - tak jak pozostałe. Głąb jest twardy, ale bardzo smaczny, przypomina nieco kalarepkę. Jest też bogaty w witaminę C, składniki mineralne oraz błonnik. Najlepiej zetrzeć go na tarce i dodać do surówki. Można też dodać go do bulionu z warzyw - urozmaici jego smak.

Młoda kapusta na surowo

Warto jadać kapustę na surowo, bo obróbka termiczna pozbawia ją części składników odżywczych. Młoda jest najsmaczniejsza, więc w sezonie przygotowujmy nie tylko kapuśniaczek, ale przede wszystkim surówki. Zwłaszcza że jej smak świetnie komponuje się z innymi warzywami: papryką, kukurydzą, ogórkiem, rzodkiewką czy cebulką.

Polecamy inne surówki z kapusty:

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5