Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato
Przaśna surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą to pyszny dodatek do obiadu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 3 OSÓB
Surówka z młodej kapusty z cebulą i musztardą to minimum składników, a maksimum smaku. Warto przygotowywać ją w sezonie jak najczęściej, bo jest łatwa, smaczna, kosztuje grosze, a dostarcza wielu cennych składników odżywczych, przy niewielkiej wartości kalorycznej.
Składniki
0,5 główki kapusty
2 cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki musztardy
sól i pieprz
cukier
ocet
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć i usunąć głąb. Resztę drobno poszatkować.
Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Wymieszać z kapustą.
Olej wymieszać z musztardą i dodać do warzyw. Skropić octem, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Nie wyrzucaj głąba z kapusty!
Utarło się, ze kapuściany głąb wykrawamy i wyrzucamy. Tymczasem ta część kapusty jest jadalna - tak jak pozostałe. Głąb jest twardy, ale bardzo smaczny, przypomina nieco kalarepkę. Jest też bogaty w witaminę C, składniki mineralne oraz błonnik. Najlepiej zetrzeć go na tarce i dodać do surówki. Można też dodać go do bulionu z warzyw - urozmaici jego smak.
Młoda kapusta na surowo
Warto jadać kapustę na surowo, bo obróbka termiczna pozbawia ją części składników odżywczych. Młoda jest najsmaczniejsza, więc w sezonie przygotowujmy nie tylko kapuśniaczek, ale przede wszystkim surówki. Zwłaszcza że jej smak świetnie komponuje się z innymi warzywami: papryką, kukurydzą, ogórkiem, rzodkiewką czy cebulką.
Polecamy inne surówki z kapusty:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska