Witaminowa surówka z buraków, marchwi i kapusty

Witaminowa surówka z buraków, marchwi i kapusty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta i chrupiąca surówka z pospolitych warzyw jest pyszna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka z gotowanych buraków, surowej marchwi i białej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa. Kruche i soczyste warzywa skąpane w słodko-kwaśnym sosie pasują zarówno do dań mięsnych, jak i wegańskich. 

Składniki

  • 2 duże buraki (lub 3-4 średnie), ugotowane, obrane i starte na tarce

  • 2 duże marchewki (lub 3-4 średnie), obrane i starte na tarce

  • 1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki

  • 1 mała kapusta, poszatkowana drobno

  • 1 łyżka bazylii, posiekana

  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekana

  • na sos do surówki:

  • 1/2 szklanki octu jabłkowego

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 łyżeczki soli lub do smaku

  • 3 łyżki cukru lub miodu lub do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połącz wszystkie składniki sosu w słoiku, zakręć dobrze z i wstrząsaj zawartością słoika przez 1 minutę, aby wszystko dobrze się wymieszało.

  • Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i polej przygotowanym sosem, dobrze wymieszaj.

  • Sałatka będzie lepsza, gdy się trochę warzywa zamarynują w sosie, więc wstaw ją do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a jeszcze lepiej na 2 godziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2