Pyszne kotlety z filetu drobiowego w sprytnej panierce: lepsze niż schabowe Magdy Gessler

Pyszne kotlety z filetu drobiowego w sprytnej panierce: lepsze niż schabowe Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surowe kotlety drobiowe z panierce 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pamiętacie tajny sposób Magdy Gessler na pyszne kotlety schabowe. Znana kucharka marynowały wieprzowe sznycle w posiekanej cebuli i mleku. Sprytnie zmodyfikowałam ten przepis i przystosowałam go do kotletów a la schabowe z piersi kurczaka. Kotlety z filetu drobiowego mają w moim domu większe wzięcie niż schaboszczaki. Zatem do dzieła! Dzielę się przepisem na pyszne kotlety z filetu drobiowego lepsze niż schabowe Magdy Gessler!

Składniki

  • 800 g filetu drobiowego z piersi kurczaka

  • 2 cebule, drobno posiekane

  • 2 jajka, rozmącone

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • sól i pieprz

  • mąka i tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić na niewielkie plastry, lekko zbić wałkiem do ciasta, aby wyrównać grubość sznycla.

  • Cebulę zmiksować w blenderze razem z czosnkiem i jajkami.

  • Sznycle panierować w mące, jajku zmiksowanym z cebulą, a następnie w tartej bułce.

  • Smażyć na rozgrzanym oleju.

  • Podawać po 2-4 kotleciki dla każdego. Najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i duszoną młodą kapustą lub fasolką szparagową. 

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).