Pasztet z miętusa z sosem pomidorowym
2021-03-29
trudny
60 min
4
Podajemy przepis na pasztet z miętusa z pomidorowym coulis. Delikatna ryba wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wykwintny pasztet z miętusa można podać na uroczysty obiad lub jako danie świąteczne. Oto sposób przygotowania.
Polecamy również inne przepisy na pasztety rybne: Francuski dwukolorowy pasztet z ryby oraz Terrina - przepis na klasyczny rybny pasztet
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich
SKŁADNIKI
- 1 kg miętusa
- 8 jajek
- 140 g koncentratu pomidorowego
- 1 kostka rosołowa
- 2 litry wody
- 1 szklanka octu winnego
- 1 cebula
- 7 pomidorów
- Listki świeżej mięty
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki estragonu
- Sól
- Pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować dwa dni przed podaniem: zagotować wodę z kostką rosołową, następnie wlać do niej ocet i włożyć do garnka rybę. Po ugotowaniu rybę lekko ostudzić i wyjąć ości. Z każdej strony zdjąć część filetów, resztę rozdrobnić na średnie kawałki. Zostawić na całą noc w chłodnym miejscu do odsączenia.
- Dzień przed podaniem: jajka ubić mikserem, posolić i dodać pieprzu. Następnie dodaj do tego puszkę koncentratu pomidorowego i wszystko zmiksować.
- Do zmiksowanych pomidorów z jajkami dodać rozdrobnionego miętusa (z wyjątkiem odłożonych kawałków filetów) i dokładnie wymieszać.
- Podłużną formę do pieczenia o długości 26 cm posmarować oliwą i oprószyć mąką. Włożyć do niej połowę masy rybnej. Następnie położyć na niej filety i przykryć resztą masy.
- Piekarnik z termoobiegiem podgrzać do 160 stopni C. Jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu, rybę należy piec w naczyniu do gotowania na parze.
- Rybę piec 45-60 minut w 160-180 stopni C. Po upieczeniu pasztet ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
- Pasztet można podawać z sosem z pomidorów (coulis).
- Sos z pomidorów (coulis): w głębokiej nieprzywierającej patelni zeszklić cienko pokrojoną cebulę. Dodać pomidory bez skórki i pestek lub dla bardziej niecierpliwych 300 ml miąższu z pomidorów w puszce. Wszystko posolić i popieprzyć według uznania. Przykryć i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Ostudzić i zmiksować. Dodać świeżą miętę, bazylię i estragon dla aromatu.