Ogórki małosolne na sucho gotowe w kilka godzin. Jak zrobić ogórki w woreczku bez zalewy?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy można zrobić ogórki małosolne na sucho, czyli bez zalewy? Okazuje się, że tak! Co więcej, takie sprytne rozwiązanie stało się prawdziwym hitem w ostatnim czasie w serwisach, blogach kulinarnych i... w naszej kuchni. Sprawdź, jak przygotować ogórki małosolne bez wody i słoików. A najlepsze jest w nich to, że już po kilku godzinach są gotowe i pyszne.
Ogórki małosolne na sucho są delikatniejsze w smaku niż tradycyjne, bardziej chrupiące, a dodatkowo nie tracą koloru. Nic więc dziwnego, że robią coraz większą karierę. Aby je przygotować, potrzebujemy zamykanego woreczka foliowego, najlepiej takiego do przechowywania mrożonek, soli i przypraw. Ach... i oczywiście dobrych ogórków, najlepiej od sprawdzonego sprzedawcy.
Przepis na ogórki małosolne na sucho
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka soli (najlepiej kamiennej niejodowanej do przetworów)
- korzeń chrzanu (dł. ok. 10 cm)
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
- opcjonalnie: 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść chrzanu
- woreczek strunowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki myjemy, odcinamy końcówki – dzięki temu zniknie goryczka, a także wytworzy się wilgoć, która dobrze rozpuści sól. Wrzucamy ogórki do woreczka.
- Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki. Jeśli lubimy, możemy też przygotować pokruszone liście laurowe, lekko zgniecione ziarenka ziela angielskiego oraz liść chrzanu (ewentualnie: wiśni, porzeczki).
- Wymienione składniki i gorczycę wrzucamy do ogórków. Równomiernie oprószamy je także solą. Przed zamknięciem woreczka warto usunąć z niego nadmiar powietrza.
- Po zamknięciu delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by przyprawy równomiernie się rozłożyły (uwaga tylko, by nie przedziurawić woreczka!).
- Przez 4 godziny przechowujemy ogórki w lodówce, przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. W sumie można odczekać także 48 godzin.
- Po otwarciu ogórki należy trzymać w lodówce. Smacznego!