Papryka w occie z marchewką, selerem i czosnkiem - pomysł na to, co zrobić z papryki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Papryka to jedno z warzyw, które znakomicie nadaje się na przetwory na zimę. Oto łatwy przepis na paprykę marynowaną z marchewką, selerem i czosnkiem.
Polecamy też:
Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę
Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę
Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis
Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika
Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę
SKŁADNIKI
- 2 kg papryki
- 4-5 marchewek
- główka czosnku
- 10 łyżek oleju
- natka selera
- zalewa:
- 1 l wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 200 g cukru
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wlać ocet.
- Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie krążki. Liście selera drobno pokroić. Czosnek posiekać - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.
- Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę. Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą. Na wierzch wlać łyżkę oleju.
- Gotować w słoikach 10 minut. Tą zalewą można również marynować ogórki i cukinię.