Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę

Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Papryka marynowana z miodem ma niepowtarzalny smak i aromat, jest też delikatna i jędrna

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Delikatna papryka marynowana z miodem zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Słodkawa, jędrna i pięknie się prezentująca. Warto wykorzystać letnią i jesienną obfitość papryki i przygotować kilka słoików na zimę!

Składniki

  • czerwona, pomarańczowa lub żółta papryka,

  • ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, biała gorczyca

  • Zalewa:

  • 4 szklanki wody,

  • 1 szklanka octu 10%,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 łyżki naturalnego miodu,

  • 2 łyżki soli niejodowanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytą i osuszoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski lub na kawałki.

  • Do słoików wrzucamy gorczycę, listki laurowe i ziele (na litrowy słoik: ½ łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego) i układamy kawałki papryki.

  • Składniki zalewy wlewamy do rondla, zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy paprykę.

  • Słoiki pasteryzujemy ok. 10 minut od zagotowania wody.

Ocena: 3,3