Marmolada paprykowa z jabłkami

2021-03-29
Marmolada paprykowa z jabłkami
Autor: Shutterstock Marmolada paprykowa z jabłkami
łatwy
60 min
4

Marmolada paprykowa z jabłkami to nieco zaskakujące połączenie smaków, które... świetnie do siebie pasują. Taka papryka na słodko to znakomity dodatek do pieczywa. Świetnie podkreśla również smak mięs, zwłaszcza delikatnego drobiu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg jabłek antonówek
  • 1 kg cukru
  • 2 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zblendować i zagotować.
  • Jabłka obrać, pokroić i gotować aż się rozpadną, przetrzeć przez sito.
  • Gorący przecier dodać do papryki i gotować na małym ogniu często mieszając.
  • Gdy zredukujemy objętość przecieru o połowę dodać cukier i gotować aż marmolada zacznie gęstnieć.
  • Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę dodać do gęstniejącego przecieru.
  • Gotować jeszcze 5 min, przełożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min.