Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Marmolada paprykowa z jabłkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Marmolada paprykowa z jabłkami to nieco zaskakujące połączenie smaków, które... świetnie do siebie pasują. Taka papryka na słodko to znakomity dodatek do pieczywa. Świetnie podkreśla również smak mięs, zwłaszcza delikatnego drobiu.
Składniki
1 kg czerwonej papryki
0,5 kg jabłek antonówek
1 kg cukru
2 cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zblendować i zagotować.
Jabłka obrać, pokroić i gotować aż się rozpadną, przetrzeć przez sito.
Gorący przecier dodać do papryki i gotować na małym ogniu często mieszając.
Gdy zredukujemy objętość przecieru o połowę dodać cukier i gotować aż marmolada zacznie gęstnieć.
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę dodać do gęstniejącego przecieru.
Gotować jeszcze 5 min, przełożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska