Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis

Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marmolada paprykowa z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Marmolada paprykowa z jabłkami to nieco zaskakujące połączenie smaków, które... świetnie do siebie pasują. Taka papryka na słodko to znakomity dodatek do pieczywa. Świetnie podkreśla również smak mięs, zwłaszcza delikatnego drobiu.

Składniki

  • 1 kg czerwonej papryki

  • 0,5 kg jabłek antonówek

  • 1 kg cukru

  • 2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, a miąższ zblendować i zagotować.

  • Jabłka obrać, pokroić i gotować aż się rozpadną, przetrzeć przez sito.

  • Gorący przecier dodać do papryki i gotować na małym ogniu często mieszając.

  • Gdy zredukujemy objętość przecieru o połowę dodać cukier i gotować aż marmolada zacznie gęstnieć.

  • Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę dodać do gęstniejącego przecieru.

  • Gotować jeszcze 5 min, przełożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3