Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę

Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowana sałatka cukiniowa z papryką to doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru  cukinii, która ma to do siebie, że zazwyczaj daje plony niemożliwe do  przejedzenia na bieżąco.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowana sałatka cukiniowa z papryką to idealny dodatek do zimowego obiadu. Pasuje zwłaszcza do mielonych kotletów i  gulaszu, a także do bitek. Gdy cukinia obrodziła ci  nad podziw, wykorzystaj ją do przygotowania tej pysznej marynaty!

Składniki

  • 3 kg cukinii - po wydrążeniu ewentualnych pestek (cukinię z twardą skórką obrać )

  • 4 duże czerwone papryki

  • 0,5 kg cebuli

  • 1 duża główka czosnku

  • Zalewa:

  • 1,5 łyżki soli kamiennej

  • 3 łyżki kurkumy

  • 4 łyżeczki gorczycy białej

  • 2 szklanki cukru

  • 2 szklanki wody

  • 1 szklanka octu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię umyć, wydrążyć pestki, pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki.

  • Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w piórka.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i razem w resztą warzyw wymieszać w dużej misce.

  • Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się cukru.

  • Zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz.

  • Po upływie tego czasu przełożyć sałatkę do słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 5-6 minut (od momentu zagotowania się wody).

Cukinia czy kabaczek? Mało kto zdaje się wiedzieć, że to jedno i  to samo warzywo. Kabaczkiem nazywana jest  zazwyczaj wyrośnięta cukinia ze zdrewniałą skórką i wyrośniętymi pestkami. Takie warzywo możemy także zużyć do przygotowania sałatki z powyższego przepisu, koniecznie jednak musimy je obrać i pozbawić gniazda nasiennego. Nie musimy  tego robić, gdy zbieramy młode cukinie/kabaczki.

Ocena: 3,5