Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę

Truskawki z cukrem na surowo: przepis tradycyjny na zdrowe truskawki na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Truskawki na zimę można zawekować bez gotowania - zachowają wtedy swoje wartości odżywcze i witaminy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Poznaj przepis na przygotowywaną na surowo galaretkę truskawkową z sokiem z porzeczek. Truskawki w przetworach tracą nieco swoich wartości, chyba, że zostaną zamknięte w słoikach na surowo. Przepisy ze starych książek kucharskich podpowiadają, jak to zrobić.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyć, przebrać, odszypułkować, zasypać cukrem

  • Z umytych porzeczek wycisnąć sok (sokowirówką, wyciskarką wolnoobrotową).

  • Truskawki z cukrem przetrzeć blenderem, dodając do nich  sok z porzeczek. Gdy cukier się rozpuści, gotową galaretkę truskawkową przełożyć do  wyparzonych słoików, natychmiast  zakręcić je wyparzonymi nakrętkami.

Uniwersalne truskawki

Truskawki to bardzo uniwersalne owoce. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są te, jadane na surowo. Ich smak i część wartości odżywczych możemy również zamknąć w słoiki przez przygotowanie przetworów: dżemów, konfitur, kompotów i nalewek. Można je też mrozić - w całości lub w postaci sorbetów i musów.

Truskawki znakomicie sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów, świetnie smakują w koktajlach i drinkach. Można je również wykorzystać jako przełamujący smak dodatek w daniach wytrawnych.

Polecamy także przepisy na truskawkowe desery:

Truskawki w czekoladzie - słodkie zapomnienie

Zapiekane truskawki - truskawki pod koglem-moglem

Truskawki w kremie ajerkoniakowym

Jak zrobić mrożony mus truskawkowy? Podajemy łatwy przepis

 

Wypróbuj też truskawki w wersji wytrawnej:

Grillowane truskawki z niebieskim serem

Sałatka z rukoli z truskawkami i serem

Lekka przekąska z truskawek i mozzarelli

Ocena: 3,3