Truskawki w czekoladzie - słodkie zapomnienie [przepis na deser]

Truskawki w czekoladzie - słodkie zapomnienie [przepis na deser]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Truskawki w czekoladzie to smaczny, a zarazem efektowny deser

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Truskawki w czekoladzie to łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowny i wytworny deser. Jeśli chcesz zrobić wrażenie, podaj do niego szampana lub wino musujące.

Składniki

  • 500 g dojrzałych, jędrnych truskawek

  • tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1-2 łyżki śmietany kremówki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki opłucz, delikatnie osusz, pozostawiając szypułki.
  • Czekoladę pokrusz do garnuszka, dodaj śmietanę. Garnek ustaw na naczyniu z wrzącą wodą i mieszając, rozpuść czekoladę, uważając, by się nie zagotowała (w przeciwnym razie straci połysk!).
  • Czekoladę nieco przestudź, tak by pozostała płynna, ale nie była już gorąca.
  • Truskawki zanurzaj do połowy w czekoladzie, trzymając je za szypułki, odkładaj czubkami do góry na kratkę kuchenną, aby czekolada zastygła.
Ocena: 0