Bez białego cukru, a słodkie w sam raz. Dietetyczne serniczki kokosowe to fit deser

serniczki kokosowe
Autor: Shutterstock Rozkoszne serniczki kokosowe to ekspresowy zdrowy deser lub fit przekąska.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowe mini serniczki wzbogacone wiórkami kokosowymi to przepis na doskonały deser. Ich zaletą jest to, że bez wyrzutów sumienia można jeść je na diecie odchudzającej. Przepis na ten wyborny deser jest bardzo łatwy, a przygotowanie jest ekspresowe. Zobaczcie, jak zrobić smakowite serniczki kokosowe, które zachwycą łatwym przepisem i wyśmienitym smakiem.

Z czego zrobić serniczki kokosowe?

Małe serniczki są pyszne i robi się je z prostych składników. Produkty, które są potrzebne do ich przygotowania, można kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Wszystkie składniki są zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Na liście składników nie ma cukru, który został zastąpiony jego zdrowszym zamiennikiem.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe mini serniczki na deser? Te produkty są niezbędne:

  • islandzki jogurt skyr o smaku waniliowym
  • naturalny serek
  • słodzik – ksylitol lub erytrytol
  • wiórki kokosowe
  • jajka
  • mąka ziemniaczana

Jak zrobić serniczki kokosowe?

Przepis na wyborne mini serniczki z dodatkiem wiórków kokosowych nie jest trudny. Nawet mikser nie jest potrzebny. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać je do formy do muffinek i wstawić do piekarnika. Po godzinie można rozkoszować się ich doskonałym smakiem.

Jak więc przygotować domowe małe serniczki w kokosowym smaku? Przepis jest naprawdę błyskawiczny i banalnie prosty.

  • 1. krok – wymieszanie wszystkich składników, aż powstanie gładka masa
  • 2. krok – przelanie masy jogurtowej do formy do muffinek
  • 3. krok – upieczenie serniczków w piekarniku

Jak podawać serniczki kokosowe?

Pyszne dietetyczne serniczki przygotowane na bazie islandzkiego jogurtu to propozycja na wyśmienity domowy deser. Serniczki z dodatkiem wiórków kokosowych sprawdzą się przez cały rok i będą smakować bez względu na okazję. Można upiec je też bez okazji, kiedy najdzie ochota na coś pysznego i kokosowego. Fit serniczki są też dobrą alternatywą dla gotowych przekąsek ze sklepu czy słodkich bułeczek.

Upieczone i ostudzone mini serniczki kokosowe warto udekorować, aby prezentowały się jeszcze bardziej apetycznie. Idealnym dodatkiem są świeże sezonowe owoce. Sprawdzi się też polewa z gorzkiej czekolady, delikatnie uprażone płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.

SKŁADNIKI

  • 500 g jogurtu islandzkiego skyr waniliowego
  • 300 g naturalnego serka
  • 100 g słodzika (np. ksylitol lub erytrytol)
  • 45 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć jogurt skyr i dodać naturalny serek. Wymieszać.
  • Wsypać słodzik, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Masę przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec około 40 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić serniczki w wyłączonym piekarniku na 20 minut.
  • Formę wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej