Nie piecz szarlotki. Zrób ją bez pieczenia i podaj w pucharkach
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z jabłek bez pieczenia? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajduje się w tym łatwym i szybkim przepisie. Wyborna szarlotka bez pieczenia, którą serwuje się w pucharkach, to idealny deser. Domowa kruszonka, prażone jabłka i bita śmietana idealnie się ze sobą łączą. Przygotowany według tego prostego przepisu deser z jabłkami w roli głównej zachwyci pod każdym względem. Oto szybki przepis na pyszną szarlotkę bez pieczenia.
Z czego zrobić szarlotkę bez pieczenia?
Pucharki z deserem o smaku szarlotki to deser, który oczaruje wyglądem i smakiem. Do jego przygotowania potrzebne są składniki, które łatwo kupić nawet w małych sklepach. Są dostępne przez cały rok. Wszystkie produkty są niedrogie, a wiele z nich zawsze jest w domu. Przepis warto więc zapisać, ponieważ do przygotowania tej doskonałej szarlotki można wykorzystać nadmiar jabłek, które zalegają w kuchni i brakuje na nie pomysłu.
Lista składników potrzebnych do przygotowania szarlotkowego deseru bez pieczenia została podzielona na trzy części:
- składniki do kruszonki – mąka pszenna, płatki migdałowe, masło, cukier
- składniki do prażonych jabłek – jabłka, cukier, woda, cynamon
- składniki do bitej śmietany – śmietanka o zawartości tłuszczu 30%, cukier puder
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?
Pucharki z wyborną szarlotką bez pieczenia to idealny deser na każdą okazję. Przepis jest prosty, a czas przygotowania nie jest długi. Deser robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji. Szarlotka jest gotowa w niecałe pół godziny.
Szarlotkę na zimno w pucharkach można przygotować jeszcze szybciej. Zamiast prażyć jabłka, warto skorzystać z gotowych w słoiku. Wystarczy wymieszać je z cynamonem i nałożyć do pucharków.
Jak więc przygotować ten obłędny szarlotkowy deser? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopnień zaawansowania w kuchni.
- 1. krok – przygotowanie i upieczenie kruszonki
- 2. krok – uprażenie jabłek
- 3. krok – przygotowanie bitej śmietany
- 4. krok – ułożenie w pucharkach warstw z kruszonki, prażonych jabłek i bitej śmietany
Jak podawać szarlotkę bez pieczenia?
Wyborna szarlotka bez pieczenia, którą serwuje się w pucharkach lub słoiczkach, to efektowny i pyszny deser. Prezentuje się wyjątkowo apetycznie, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem. Szarlotka na zimno pasuje na każdą okazję i zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Dzięki temu, że deser z jabłek i bitej śmietany jest tak łatwy i szybki, można przygotować go nawet w ostatniej chwili. Szarlotkę bez pieczenia, którą od razu przygotowuje się w pucharkach, można posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować listkami mięty.
SKŁADNIKI
- Kruszonka:
- 120 g mąki
- 4 czubate łyżki cukru
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- Jabłka:
- 3 jabłka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
Bita śmietana- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier i płatki migdałowe. Dodać masło. Energicznie zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku.
- Kruszonkę równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąc i odstawić do ostygnięcia.
- Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka. Wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści, a jabłka staną się miękkie. Rondelek zestawić z ognia, wsypać cynamon i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- W pucharkach lub słoiczkach układać warstwami bitą śmietanę, kruszonkę, jabłka, bitą śmietanę, kruszonkę i jabłka.
- Podawać na deser na różne okazje.