Nie piecz szarlotki. Zrób ją bez pieczenia i podaj w pucharkach

szarlotka bez pieczenia
Autor: Shutterstock Zamiast piec, zrób ją na zimno. Szarlotka bez pieczenia w pucharkach smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z jabłek bez pieczenia? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajduje się w tym łatwym i szybkim przepisie. Wyborna szarlotka bez pieczenia, którą serwuje się w pucharkach, to idealny deser. Domowa kruszonka, prażone jabłka i bita śmietana idealnie się ze sobą łączą. Przygotowany według tego prostego przepisu deser z jabłkami w roli głównej zachwyci pod każdym względem. Oto szybki przepis na pyszną szarlotkę bez pieczenia.

Z czego zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Pucharki z deserem o smaku szarlotki to deser, który oczaruje wyglądem i smakiem. Do jego przygotowania potrzebne są składniki, które łatwo kupić nawet w małych sklepach. Są dostępne przez cały rok. Wszystkie produkty są niedrogie, a wiele z nich zawsze jest w domu. Przepis warto więc zapisać, ponieważ do przygotowania tej doskonałej szarlotki można wykorzystać nadmiar jabłek, które zalegają w kuchni i brakuje na nie pomysłu.

Lista składników potrzebnych do przygotowania szarlotkowego deseru bez pieczenia została podzielona na trzy części:

  • składniki do kruszonki – mąka pszenna, płatki migdałowe, masło, cukier
  • składniki do prażonych jabłek – jabłka, cukier, woda, cynamon
  • składniki do bitej śmietany – śmietanka o zawartości tłuszczu 30%, cukier puder

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Pucharki z wyborną szarlotką bez pieczenia to idealny deser na każdą okazję. Przepis jest prosty, a czas przygotowania nie jest długi. Deser robi się łatwo i bez zbędnych komplikacji. Szarlotka jest gotowa w niecałe pół godziny.

Szarlotkę na zimno w pucharkach można przygotować jeszcze szybciej. Zamiast prażyć jabłka, warto skorzystać z gotowych w słoiku. Wystarczy wymieszać je z cynamonem i nałożyć do pucharków.

Jak więc przygotować ten obłędny szarlotkowy deser? Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopnień zaawansowania w kuchni.

  • 1. krok – przygotowanie i upieczenie kruszonki
  • 2. krok – uprażenie jabłek
  • 3. krok – przygotowanie bitej śmietany
  • 4. krok – ułożenie w pucharkach warstw z kruszonki, prażonych jabłek i bitej śmietany

Jak podawać szarlotkę bez pieczenia?

Wyborna szarlotka bez pieczenia, którą serwuje się w pucharkach lub słoiczkach, to efektowny i pyszny deser. Prezentuje się wyjątkowo apetycznie, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem. Szarlotka na zimno pasuje na każdą okazję i zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Dzięki temu, że deser z jabłek i bitej śmietany jest tak łatwy i szybki, można przygotować go nawet w ostatniej chwili. Szarlotkę bez pieczenia, którą od razu przygotowuje się w pucharkach, można posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • Kruszonka:
  • 120 g mąki
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  •  
  • Jabłka:
  • 3 jabłka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

  • Bita śmietana
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski. Wsypać cukier i płatki migdałowe. Dodać masło. Energicznie zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Kruszonkę równomiernie rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut. Wyjąc i odstawić do ostygnięcia.
  • Obrane jabłka pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Przełożyć do rondelka. Wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzewać i mieszać, aż cukier się rozpuści, a jabłka staną się miękkie. Rondelek zestawić z ognia, wsypać cynamon i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • W pucharkach lub słoiczkach układać warstwami bitą śmietanę, kruszonkę, jabłka, bitą śmietanę, kruszonkę i jabłka.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej