Pyszne, słodkie i prawie bez kalorii. Prosty przepis na zdrowe ciasto bananowe
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Co można zrobić z bananów fit? W internecie krąży sporo przepisów na pyszne i niskokaloryczne słodkie przysmaki z bananami w roli głównej. Na jeden przepis warto zwrócić szczególną uwagę. Zdrowe ciasto bananowe jest pyszne, bogate w składniki odżywcze i nie zawiera białego cukru. Kluczowy jest jeden składnik. Poznajcie łatwy i szybki przepis na najzdrowsze na świecie ciasto bananowe.
Z czego zrobić zdrowe ciasto bananowe?
Wbrew pozorom do upieczenia wyśmienitego i lekkiego ciasta bananowego, które wyróżnia się wysoką zawartością witamin i minerałów, nie są potrzebne wyszukane składniki. Zdrowe ciasto piecze się z produktów, które są powszechnie dostępne w prawie każdym sklepie. Ich cena nie jest wygórowana i można je kupić przez cały rok.
Sekretem smaku pełnego zdrowia domowego ciasta bananowego jest jeden składnik. Od niedawna staje się prawdziwym hitem. Naturalny jogurt skyr pochodzi z Islandii i wykazuje niezwykłe działanie prozdrowotne. Jest niskokaloryczny i bogaty w białko. Zawiera mało węglowodanów i tłuszczu, dlatego warto spożywać go podczas diety odchudzającej. Regularne jedzenie tego typu jogurtów zapobiega chorobom układu krążenia, cukrzycy, osteoporozie i otyłości.
Na liście składników, które niezbędne są do upieczenia wyjątkowego ciasta, znalazły się takie produkty jak:
- banany
- naturalny islandzki jogurt skyr
- mąka pszenna
- słodzik, np. erytrytol
- jajko
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić zdrowe ciasto bananowe?
Przepis na to wyborne domowe ciasto z dodatkiem bananów nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje kilka minut, a pieczenie około pół godziny. Zaletą pysznego i zdrowego ciasta z bananami jest to, że świetnie smakuje na zimno, ale można serwować je także po lekkim ostygnięciu, kiedy jest jeszcze ciepłe.
Jak więc zrobić najzdrowsze na świecie ciasto bananowe na bazie islandzkiego jogurtu skyr? Wystarczy wymieszać składniki i przelać je do niedużej formy, a następnie upiec w piekarniku. Ciasto bananowe jest gotowe po pół godzinie.
Jak podawać zdrowe ciasto bananowe?
Ten zdrowy przepis na oryginalne ciasto z dodatkiem bananów warto mieć pod ręką. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a składniki dostępne przez cały rok. Dlatego sprawdzi się na deser na najróżniejsze okazje. Bez szczególnych okoliczności też wybornie smakuje. Bez wyrzutów sumienia można jeść je na diecie podczas zrzucania zbędnych kilogramów.
SKŁADNIKI
- 1 banan
- 100 g jogurtu islandzkiego skyr naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki słodzika (np. erytrytolu)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banan rozgnieść widelcem na papkę.
- Dodać jogurt skyr i wbić jajko. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Wsypać mąkę, szczyptę soli, słodzik i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako zdrową przekąskę.