Dietetyczne ciasto bananowe - jak zrobić?
2021-03-31
łatwy
10 min
4
Moda na dietetyczne ciasta trwa w najlepsze. Mamy więc dla Was propozycję do wypróbowania - przepis na pyszną, dietetyczną kolację z bananami w roli głównej.
Mało kto nie lubi bananów, a ciasto bananowe to wręcz delicje. Można je podawać na tysiąc różnych sposobów - zimą szczególnie popularne jest ciasto bananowe z dodatkiem masła czekoladowego lub konfiturą. Idealne na podwieczorek! Tym razem podajemy jednak wersję dietetyczną, bez cukru - dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale starają się zarazem patrzeć na ilość kalorii.
Wypróbuj również innych zdrowych słodkości - sprawdź te dietetyczne ciasta:
Ciasto marchewkowe: łatwy sprawdzony przepis
Korzenne ciasto jabłkowo-jaglane
Ciasto z fasoli - przepis na ciasto fasolowe
Ciasto z cukinii z cynamonem i orzechami
SKŁADNIKI
- banany (miękkie, nawet lekko brązowe) - 5 sztuk
- mąka razowa lub pszenna - 50 dkg
- bakalie
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oliwy
- Woda 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Banany rozgniatamy na miazgę widelcem, a następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
- Dolewamy wodę oraz oliwę, dosypujemy bakalie. Mogą to być rodzynki i żurawina, oraz na przykład suszone śliwki (drobniutko pokrojone). Możemy dodać również figi i daktyle, ale pamiętajmy, że te bakalie są dosyć słodkie.
- Wszystko mieszamy, po czym wlewamy całość do formy (forma powinna być wysmarowana masłem i wysypana mąką).
- Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką lub tępym nożem.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie przylepia się do niego.