Dietetyczne ciasto bananowe - jak zrobić?

2019-02-08
Maria Brzezińska
Dietetyczne ciasto bananowe
Autor: Shutterstock Dietetyczne ciasto bananowe jest lekkie, smaczne i ma niewiele kalorii.
łatwy
10 min
4

Moda na dietetyczne ciasta trwa w najlepsze. Mamy więc dla Was propozycję do wypróbowania - przepis na pyszną, dietetyczną kolację z bananami w roli głównej.

Bądź fit na wiosnę z Super Expressem: specjalny plakat z 15 trikami jak się odchudzać 25 marca w sprzedaży razem z Super Expressem za 3,99 zł

Mało kto nie lubi bananów, a ciasto bananowe to wręcz delicje. Można je podawać na tysiąc różnych sposobów - zimą szczególnie popularne jest ciasto bananowe z dodatkiem masła czekoladowego lub konfiturą. Idealne na podwieczorek! Tym razem podajemy jednak wersję dietetyczną, bez cukru - dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale starają się zarazem patrzeć na ilość kalorii.

Wypróbuj również innych zdrowych słodkości - sprawdź te dietetyczne ciasta:

Ciasto marchewkowe: łatwy sprawdzony przepis

Korzenne ciasto jabłkowo-jaglane

Ciasto z fasoli - przepis na ciasto fasolowe

Ciasto z cukinii z cynamonem i orzechami

Składniki

banany (miękkie, nawet lekko brązowe) - 5 sztuk

mąka razowa lub pszenna - 50 dkg

bakalie

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 szklanki oliwy

Woda 1/2 szklanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Banany rozgniatamy na miazgę widelcem, a następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.

Dolewamy wodę oraz oliwę, dosypujemy bakalie. Mogą to być rodzynki i żurawina, oraz na przykład suszone śliwki (drobniutko pokrojone). Możemy dodać również figi i daktyle, ale pamiętajmy, że te bakalie są dosyć słodkie.

Wszystko mieszamy, po czym wlewamy całość do formy (forma powinna być wysmarowana masłem i wysypana mąką).

Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką lub tępym nożem.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie przylepia się do niego.

Maria Brzezińska