Ciasto marchewkowe: łatwy sprawdzony przepis

Ciasto marchewkowe: łatwy sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto marchewkowe jest łatwe do przygotowania, smaczne i niezbyt drogie - to więc świetny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto marchewkowe to znakomite ciasto dla wszystkich gospodyń, które zdobywają pierwsze szlify w kuchni. Jest proste w przygotowaniu, a do tego smaczne i zawsze się udaje. Ciasto marchewkowe ma jeszcze jedną zasadniczą zaletę – jego składniki są tanie i dostępne o każdej porze roku.

Składniki

  • ½ kg marchwi (surowej, utartej na tarce o drobnych oczkach)

  • ½ kg mąki pszennej

  • ½ kg cukru

  • 2 jajka

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • ½ kostki margaryny

  • ½ łyżeczki sody

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękką margarynę utrzyj z cukrem. Do masy wbij jajka, stopniowo dodawaj mąkę i marchew, a następnie kakao, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nasmaruj tłuszczem blachę, a następnie nałóż masę. Wstaw formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. godziny (ciasto powinno odchodzić od brzegów formy). Po wystygnięciu ciasto marchewkowe można nasmarować lukrem (4 łyżki cukru pudru połącz z 1-2 łyżkami gorącej wody, po ostudzeniu rozsmaruj gęstą masę na wierzchu ciasta) albo przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Ocena: 4