Energetyczne śniadanie w 10 minut? Owsianka z czekoladą i masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę

owsianka z czekoladą i masłem orzechowym
Autor: Shutterstock Płatki owsiane wymieszaj z czekoladą i masłem orzechowym. Ta owsianka poprawia humor i dodaje energii.
łatwy
10 min
2

Dieta wegetariańska

Wiele osób nie wyobraża sobie innego śniadania niż owsianka. Jednak płatki owsiane gotowane na mleku, wodzie lub z jogurtem szybko mogą się znudzić. Dlatego codzienną porcję płatków owsianych warto urozmaicać, dodają składniki, które podkręcą jej smak i sprawią, że pierwszy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący. W tym przepisie owsianka została wzbogacona czekoladą i masłem orzechowym.

Owsianka z czekoladą i masłem orzechowym – składniki

Do przygotowania pysznej domowej owsianki według tego sprawdzonego przepisu wykorzystuje się składniki, które są pyszne i zdrowe. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych i zawierają spore dawki witamin oraz minerałów. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić przez cały rok.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić zdrową i pełną smaku owsiankę? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić owsiankę z czekoladą i masłem orzechowym?

Przepis na bardzo czekoladową owsiankę z dodatkiem masła orzechowego nie jest trudny. Sycące i zdrowe śniadanie robi się w kilku bardzo łatwych krokach. Wystarczy zagotować mleko roślinne i dodać pozostałe składniki, aby po kilku minutach cieszyć się smakiem doskonałej ciepłej owsianki czekoladowo-orzechowej.

Jak więc przygotować mega czekoladową i zdrową owsiankę na śniadanie dla dwojga? Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu.

  • 1. krok – zgotowanie mleka
  • 2. krok – dodanie pozostałych składników i gotowanie owsianki około 8 minut
  • 3. krok – podanie owsianki z orzechami i czekoladą

Jak podawać owsiankę z czekoladą i masłem orzechowym?

Pyszna i bogata w składniki odżywcze owsianka wzbogacona gorzką czekoladą i masłem orzechowym to propozycja na zdrowe śniadanie. Tak przygotowana owsianka jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Rozgrzewa, poprawia humor i zapewnia energię na cały poranek. Płatki owsiane wzbogacone czekoladą i masłem orzechowym do złudzenia przypominają w smaku czekoladowe batoniki, dlatego przepis można wykorzystać, przygotowując zdrowy deser. Domowa owsianka czekoladowa z dodatkiem masła orzechowego to również pomysł na jedzenie na wynos. Świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobra jest po ostygnięciu.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 60 g płatków owsianych
  • 4 suszone daktyle
  • 10 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka posiekanych orzechów

  • do podania:
  • ulubione owoce
  • orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko przelać do rondelka i zagotować.
  • Wsypać płatki owsiane, posiekane daktyle, orzechy i kakao. Dodać masło orzechowe i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • Zmniejszyć ogień i gotować około 8 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Gotową owsiankę przełożyć do miseczek. Udekorować ulubionymi owocami i posypać orzechami.
  • Podawać na śniadanie.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej