Energetyczne śniadanie w 10 minut? Owsianka z czekoladą i masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę
Dieta wegetariańska
Wiele osób nie wyobraża sobie innego śniadania niż owsianka. Jednak płatki owsiane gotowane na mleku, wodzie lub z jogurtem szybko mogą się znudzić. Dlatego codzienną porcję płatków owsianych warto urozmaicać, dodają składniki, które podkręcą jej smak i sprawią, że pierwszy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący. W tym przepisie owsianka została wzbogacona czekoladą i masłem orzechowym.
Owsianka z czekoladą i masłem orzechowym – składniki
Do przygotowania pysznej domowej owsianki według tego sprawdzonego przepisu wykorzystuje się składniki, które są pyszne i zdrowe. Wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych i zawierają spore dawki witamin oraz minerałów. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i bez problemu można je kupić przez cały rok.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić zdrową i pełną smaku owsiankę? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- płatki owsiane
- suszone daktyle
- gorzka czekolada
- masło orzechowe
- orzechy
- kakao
- mleko – krowie lub roślinne
Jak zrobić owsiankę z czekoladą i masłem orzechowym?
Przepis na bardzo czekoladową owsiankę z dodatkiem masła orzechowego nie jest trudny. Sycące i zdrowe śniadanie robi się w kilku bardzo łatwych krokach. Wystarczy zagotować mleko roślinne i dodać pozostałe składniki, aby po kilku minutach cieszyć się smakiem doskonałej ciepłej owsianki czekoladowo-orzechowej.
Jak więc przygotować mega czekoladową i zdrową owsiankę na śniadanie dla dwojga? Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu.
- 1. krok – zgotowanie mleka
- 2. krok – dodanie pozostałych składników i gotowanie owsianki około 8 minut
- 3. krok – podanie owsianki z orzechami i czekoladą
Jak podawać owsiankę z czekoladą i masłem orzechowym?
Pyszna i bogata w składniki odżywcze owsianka wzbogacona gorzką czekoladą i masłem orzechowym to propozycja na zdrowe śniadanie. Tak przygotowana owsianka jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. Rozgrzewa, poprawia humor i zapewnia energię na cały poranek. Płatki owsiane wzbogacone czekoladą i masłem orzechowym do złudzenia przypominają w smaku czekoladowe batoniki, dlatego przepis można wykorzystać, przygotowując zdrowy deser. Domowa owsianka czekoladowa z dodatkiem masła orzechowego to również pomysł na jedzenie na wynos. Świetnie smakuje na ciepło, ale równie dobra jest po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 60 g płatków owsianych
- 4 suszone daktyle
- 10 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka posiekanych orzechów
do podania:- ulubione owoce
- orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko przelać do rondelka i zagotować.
- Wsypać płatki owsiane, posiekane daktyle, orzechy i kakao. Dodać masło orzechowe i czekoladę. Dokładnie wymieszać.
- Zmniejszyć ogień i gotować około 8 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Gotową owsiankę przełożyć do miseczek. Udekorować ulubionymi owocami i posypać orzechami.
- Podawać na śniadanie.